Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Brexit: Ce se va întâmpla cu moldovenii din UK - Sectoarele cu nevoie mare de angajaţi

© Sputnik / Густаво Вальенте / Trecere la banca de fotografiiBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Directoarea agenției de recrutare „Brit Ro” din Londra, Cristina Irimie, a vorbit despre ce se va întâmpla cu moldovenii și românii din Marea Britanie după Brexit şi despre sectoarele unde nevoia de lucrători este şi mai mare.

BUCUREŞTI, 11 mart – Sputnik, Doina Crainic. Mai sunt mai puţin de trei săptămâni până la ieşirea Marii Britanii din UE, plănuită pe 29 martie. Cu toate că Brexit a cauzat o stare de incertitudine pentru piaţa muncii, iar unele firme mari au decis să-şi înceteze activitatea în Regat şi să se mute în alte ţări, există totuşi şi sectoare unde nevoia de lucrători nu a scăzut, ci, dimpotrivă, a crescut.

Brexit - Sputnik Moldova
Viața moldovenilor din Marea Britanie după Brexit – Ce schimbări se vor produce

În unele sectoare, angajatorii sunt interesaţi să recruteze noi lucrători

„Dimpotrivă, se pare că angajatorii deja au nevoie de mai mulți lucrători. Acest lucru ridică mari semne de întrebare, pentru că Brexit-ul încă nu a avut loc, deja se pare că nu există forță de muncă suficientă necesară”, a declarat Cristina Irimie întrun interviu pentru RFI. Aceasta a adăugat că, dacă cel mai afectat este sectorul construcțiilor, precum și sectorul depozitelor, dimpotrivă, la azilele de bătrâni se înregistrează o criză de asistente medicale și de infirmiere.

Totuşi, dacă vorbim de lucrători din țările din centrul și estul Europei, cererea a scăzut în contextul Brexit.

„Nu mai este așa de mare, deoarece mulți stau în expectativă pentru a vedea ce se întâmplă cu Brexit. Dacă nu au rude sau cunoștințe care să fie deja aici ca să știe ce se întâmplă în Marea Britanie, ei încep să se orienteze spre alte țări, cu precădere spre Germania”, a explicat directoarea agenției de recrutare Brit Ro.

Brexit - Sputnik Moldova
Politică
Dezvăluire - Următoarele două țări care vor părăsi Uniunea Europeană după Brexit

Pe de altă parte, potrivit estimărilor publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS), în anul încheiat la 30 iunie 2018 erau 433 de mii de cetățeni români în UK, românii reprezentând a doua comunitate de cetățeni străini după polonezi.

Cristina Irimie s-a referit şi la cetăţenii din Republica Moldova

„Mai sunt și cetățenii din Republica Moldova care au pașaport românesc, pe care-i văd mai apropiați de felul în care erau lucrătorii români veniți aici în urmă cu 10 - 15 ani. La ei se simte nevoia de a răzbi, pentru că nu au altă opțiune. Ei știu că oricât de greu ar fi aici ei nu se vor mai întoarce în țara lor”, a adăugat directoarea Brit Ro.

Fluxul de știri
0