Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Republica Moldova se pregătește din nou de alegeri

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы в парламент Молдовы 2019
Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova vor fi chemați din nou la urne în cadrul unui scrutin general național.

CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. În vara acestui an, în Republica Moldova, urmează să se desfășoare alegerile locale generale în cadrul cărora cetățenii cu drept de vot îi vor alege pentru un mandat de patru ani pe viitorii primari.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Urgent: Decizie de ultimă oră legată de validarea alegerilor din 24 februarie

Anul 2019, în Republica Moldova, este anul scrutinelor. Cetățenii Republicii Moldova au ales duminică, 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

După alegerile parlamentare ordinare, în țară va avea loc un alt scrutin general – alegerile locale. Între cele două scrutine naționale vor avea loc alegerile bașkanului UTA Găgăuz-Yeri, stabilite pentru data de 18 mai.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova că mandatul aleșilor locali expiră la data de 14 iunie 2019.

Șeful CEC a precizat pentru Sputnik că în legislația națională nu este stipulat un termen care ar trebui să delimiteze cele două scrutine naționale: parlamentar și local.

”Nu este stabilit în legislație care ar fi termenul maxim de organizare a acestui scrutin. Este norma stabilită că data alegerilor trebuie stabilită de Parlament cu cel puțin 60 de zile până la desfășurarea alegerilor”, a declarat Russu.

”O careva perioadă de timp restrictivă sau dimpotrivă între organizarea scrutinului parlamentar și a celui local nu există. Sigur că trebuie să avem distanță din momentul validării mandatelor, o distanță de 60 de zile ca să începem organizarea următorului scrutin”, a explicat pentru Sputnik președintele CEC.

Alina Russu a declarat că alegerile locale generale nu pot fi organizate mai devreme de 14 iunie 2019, pentru că astfel vor fi scurtate mandatele aleșilor locali.

Fluxul de știri
0