Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Urgent: Decizie de ultimă oră legată de validarea alegerilor din 24 februarie

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы в парламент Молдовы 2019
Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
La o săptămână de la alegerile parlamentare, duminică, 3 martie, va fi luată o decizie importantă legată de validarea scrutinului parlamentar din 24 februarie 2019.

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a anunțat când CEC va fi gata să transmită Curții Constituționale raportul cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie. Curtea va avea la dispoziție cinci zile din momentul recepționării dosarului de la CEC pentru a decide asupra legalității alegerilor.

Russu a declarat că CEC se va convoca duminică, 3 martie, în ședință pentru a totaliza rezultatele scrutinului din 24 februarie, dar și a referendumului consultativ.

”Vom convoca ședința CEC în ziua de duminică ca să totalizăm rezultatele alegerilor parlamentare și a referendumului consultativ din 24 februarie”, a declarat Russu.

La 27 februarie, CEC a recepționat procesele verbale în original cu privire la rezultatele alegerilor și a referendumului consultativ care au avut loc duminică, 24 februarie, în Republica Moldova. Documentele electorale au fost transmise la CEC de către consiliile electorale de circumscripție.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Numărătoarea inversă a început: Când intră în drepturi deputații aleși la 24 februarie

Potrivit Codului Electoral, CEC totalizează în termen de 5 zile rezultatele scrutinului și, în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale actele şi listele deputaţilor aleşi.

În termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

În cazul în care Curtea Constituţională confirmă legalitatea alegerilor în cel puţin 2/3 din circumscripţiile uninominale, Comisia Electorală Centrală eliberează legitimaţii deputaţilor aleşi.

Potrivit Codului Electoral, documentele electorale se păstrează la Comisia Electorală Centrală în conformitate cu prevederile Legii privind Fondul Arhivistic al Republicii Moldova şi ale Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Arhivei CEC.

După expirarea termenului de 6 luni, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele cu drept de vot remise instanţei de judecată se nimicesc, iar listele electorale se transmit Comisiei Electorale Centrale în termen de 10 zile de la confirmarea legalităţii alegerilor.

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
CEC a anunțat când își vor primi mandatele noii deputați

Cetățenii Republicii Moldova au ales duminică, 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale au candidat 319 concurenți electorali. În urma alegerilor, cele 50 de locuri în Parlament vor fi împărțite între patru formațiuni politice: PSRM (31,15%), Blocul ”ACUM” PAS-DA (26,84%), PDM (23,62% și Partidul Politic ”ȘOR” (8,32%). Pragul electoral pentru a accede în Parlament este de 6 la sută pentru partidele politice și de 8 procente pentru blocurile electorale.

Lista celor 101 deputați care au acces în Parlamentul Republicii Moldova>>>

Din cele 51 de circumscripții uninominale – câte 17 locuri în Parlament au fost ocupate de candidații PDM și PSRM, 12 – de candidații Blocului ”ACUM”, 2 – candidați din partea Partidului ”Șor” și 3 candidați independenți.

Fluxul de știri
0