Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Peste 15 state membre ale Uniunii Europene se ridică împotriva inițiativei franco-germane

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaDrapel UE
Drapel UE - Sputnik Moldova
Abonare
Franța și Germania caută să creeze un gigant european feroviar, dar inițiativa lor a fost blocată de Comisia Europeană, care este îngrijorează că proiectul ar afecta concurența în bloc. Acum, Berlinul și Parisul vor să revizuiască regulile UE privind concurența, ceea ce a pus în gardă statele membre mai mici.

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Aproximativ 17 state membre ale UE au creat o coaliție împotriva unei impulsionări comune franco-germane pentru reducerea restricțiilor privind libera concurență în cadrul Uniunii.

Встреча министров иностранных дел России и Италии в Москве, Federica Mogherini - Sputnik Moldova
Mogherini: UE nu acceptă limbajul forței și confruntării

Potrivit unei scrisori care ar fi ajuns la ziarul polonez Rzeczpospolita, această coaliție include statele baltice, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia și Suedia.

În document se menționează că l-au atenționat pe Președintele Consiliului European, Donald Tusk, privind "riscul tot mai mare de protecționism" și posibilele schimbări ale echilibrului puterii în chestiunile economice post-Brexit.

Donald Tusk, fost prim-ministru polonez, a fost de asemenea invitat să blocheze "toate inițiativele periculoase" în cadrul Consiliului European. Acest lucru se referă în special la legea privind lucrătorii detașați, care a fost înăsprită în luna mai, după plângerile din Germania și Franța privind concurența neloială a angajaților mai ieftini din Europa de Est.

Aceasta se întâmplă la scurt timp după ce Germania și Franța, două dintre cele mai mari economii ale Uniunii, au emis un manifest care urmărea să creeze o "politică industrială europeană" pentru secolul XXI. Cele două țări au declarat că, pentru a rămâne competitivă, UE ar trebui, printre altele, să își revizuiască regulile de concurență și să actualizeze liniile directoare privind concentrările economice.

Viktor Orban - Sputnik Moldova
Conflict în UE: Juncker, atac la Viktor Orban - Fidesz trebuie să părăsească PPE

Manifestul a răspuns în mod direct refuzului Comisiei Europene de a organiza o fuziune feroviară majoră între Alstom din Franța și Siemens din Germania. Acordul a fost destinat creării unui "campion european" cu un venit combinat de 15 miliarde de euro, care ar putea face față rivalilor străini, dar comisia a declarat că a primit plângeri din partea mai multor autorități naționale din domeniul concurenței și că cele două companii nu au reușit să-și argumenteze preocupările privind concurența - și anume, temerile că afacerea ar putea ridica prețurile și ar forța companiile mai mici să iasă din această afacere.

Luna trecută, Emmanuel Macron și Angela Merkel au semnat un nou acord de cooperare la Aachen. Donald Tusk a avertizat că cooperarea lor ar trebui să aibă ca scop "integrarea și să nu fie împotriva acesteia", reiterând preocupările țărilor mai mici că ar putea fi lăsate ”pe margine” cu apariția unui duo puternic.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0