Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mogherini: UE nu acceptă limbajul forței și confruntării

© Sputnik / Артем Житенев / Accesați arhiva multimediaВстреча министров иностранных дел России и Италии в Москве, Federica Mogherini
Встреча министров иностранных дел России и Италии в Москве, Federica Mogherini - Sputnik Moldova
Abonare
Uniunea Europeană nu acceptă limbajul forței și confruntării, susține Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate Comună a UE, Federica Mogherini

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Limbajul forței este inacceptabil pentru Uniunea Europeană, a declarat Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă și de Securitate Comună a UE, Federica Mogherini.

“Prea mulți lideri vorbesc astăzi exclusiv într-un limbaj al politicii de forță și confruntare. Dreptul international și acordurile multilaterale sunt percepute de cei puternici drept un obstacol, nu ca o garanție pentru toți. E o abordare care contravine tuturor lucrurilor pe care noi, europenii, le-am edificat, apărat și ne-a adus beneficii. E o lege a jungle, atunci când adevărul e de partea celui puternic, iar deciziile sunt luate de marile puteri în locul celorlalți”, a declarat ea într-un discurs rostit la Hamburg, în cadrul ceremoniei organizate în memoria cancelarului german, Helmut Schmidt. Evenimentul a fost transmis în direct pe site-ul Comisiei Europene.

Parlamentul European - Sputnik Moldova
UE: „Euroscepticii” ar putea obține o cincime din mandate în Parlamentul European

Potrivit lui Mogherini, o astfel de abordare ”va duce inevitabil la instabilitate și confruntare”. ”Dacă regulile nu mai contează și acordurile internaționale pot fi ignorate, atunci conflictele devin inevitabile”, a subliniat ea.

Mogherini a anunțat că în condițiile provocărilor actuale pentru securitate, ”trei din patru cetățeni ai UE susțin integrarea europeană în domeniul apărării”, ceea ce reprezintă o cifră record.

Anterior, președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus crearea unei armate europene, independente de SUA, inclusiv pentru asigurarea securității cibernetice. Această idee a fost susținută și de cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Pe de altă parte, Mogherini a declarat că UE nu se ocupă cu crearea unei ”armate europene” și nu intenționează să concureze cu NATO.

Într-o declarație finală a summitului liderilor statelor UE din luna decembrie se menționează că inițiativele UE în din domeniul apărării consolidează autonomia strategică a Uniunii Europene, în completare la activitatea NATO.

Fluxul de știri
0