Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CEC a anunțat când își vor primi mandatele noii deputați

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК CEC
ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Abonare
Mandatele celor 101 deputați aleși la scrutinul de duminică, 50 în circumscripția națională și 51 în circumscripțiile uninominale, urmează să fie validate de Curtea Constituțională. După aceasta, CEC le va înmâna noilor aleși ai poporului mandatele de deputat.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Consiliile electorale de circumscripție trebuie să totalizeze astăzi, 25 februarie, până la ora 15:00, rezultatele alegerilor parlamentare care au avut loc duminică în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut luni, în cadrul unei conferințe de presă, de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu.

Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Exclusiv: Când își va începe activitatea Parlamentul ales la 24 februarie

Pentru prima dată, în acest an alegerile parlamentare s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională s-au ales 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

Alina Russu a declarat că, până marți, 26 februarie, ora 21:00, consiliile electorale de circumscripție trebuie să trimită procesele verbale cu privire la rezultatele alegerilor în original către CEC.

”Ulterior, CEC totalizează rezultatele alegerilor parlamentare și întocmește un proces verbal privind rezultatele alegerilor și un raport pe care le transmite Curții Constituționale, care va decide asupra legalității desfășurării exercițiului electoral și validării mandatelor de deputat”, a declarat președintele CEC.

Potrivit Codului Electoral, CEC totalizează în termen de 5 zile rezultatele scrutinului și, în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale actele şi listele deputaţilor aleşi.

În termen de 5 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

Парламент  - Sputnik Moldova
Alegerile din Moldova au avut loc: Iată cine va ocupa cele 101 de fotolii din Parlament

Curtea Constituţională infirmă rezultatele alegerilor şi în cazul în care, după desfășurarea alegerilor parţiale, nu a fost ales numărul de cel puţin 2/3 de mandate de deputat.

În cazul în care Curtea Constituţională confirmă legalitatea alegerilor în cel puţin 2/3 din circumscripţiile uninominale, Comisia Electorală Centrală eliberează legitimaţii deputaţilor aleşi.

Comisia Electorală Centrală dispune publicarea rezultatelor finale ale alegerilor în termen de 24 de ore de la primirea actelor de la Curtea Constituţională.

Fluxul de știri
0