Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile din Moldova au avut loc: Iată cine va ocupa cele 101 de fotolii din Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент  - Sputnik Moldova
Abonare
CEC a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare din 24 februarie: trei formațiuni și un bloc electoral vor ocupa cele 50 de locuri din Parlament, alte 51 de fotolii vor fi ocupate de deputații aleși în circumscripțiile uninominale.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. În Parlamentul de legislatura a XXI-a, ales în baza votului exprimat la alegerile parlamentare din 24 februarie, vor intra trei partide și un bloc electoral, alese în circumscripția națională și 51 de candidați – aleși în circumscripțiile uninominale. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a anunțat astăzi, la ora 12:00, rezultatele preliminare ale scrutinului de duminică.

ЦИК CEC - Sputnik Moldova
CEC comentează acuzațiile despre pretinsa fraudare a rezultatelor alegerilor

Astfel din 98,83 din procese verbale procesate, pragul electoral de 6 procente pentru un partid și de 8 la sută pentru un bloc electoral a fost depășit în circumscripția națională de următorii concurenți electorali:

PSRM a obținut 31,32 la sută din voturi;

Blocul ”ACUM” PAS-DA – 26,41 procente;

PDM a obținut 23,86 la sută din voturile valabil exprimate;

Partidul Politic ”ȘOR” - 8,40 de procente.

”Vorbim doar despre rezultatele preliminare. Rezultatele finale oficiale vor fi atunci când vom totaliza rezultatele proceselor verbale aduse în original la CEC”, a declarat Russu.

Președintele CEC a mai anunțat că ultimele secții de votare s-au închis în această dimineață, la ora 7:00. Este vorba despre secțiile de votare din Circumscripția 51 SUA- Canada.

Prezența la vot în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie este de 49,22 de procente din numărul total de alegători sau 1 453 013 cetățeni cu drept de vot.

Russu a precizat că în circumscripțiile uninominale va fi validat mandatul acelui deputat care a acumulat cel mai mare număr de voturi.

Pentru prima dată, alegerile parlamentare s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale au candidat 319 concurenți electorali.

Fluxul de știri
0