Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unii deputați din Moldova vor ajunge în viitorul Parlament prin tragere la sorți

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Unii candidați în circumscripțiile uninominale vor ajunge deputați în Parlamentul Republicii Moldova în urma tragerii la sorți. Astfel cel care va avea noroc va fi ales al poporului pe o perioadă de patru ani.

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din anul viitor, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Noul Parlament din Moldova se va putea întruni cu doar 67 de deputați

Una dintre noutățile acestui scrutin este și faptul că în viitorul Parlament al țării vor ajunge și deputați în urma tragerii la sorți. Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că aceasta se va întâmpla, în cazul în care într-o circumscripție uninominală mai mulţi candidaţi vor acumula un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie va stabili învingătorul prin tragere la sorți, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal.

”În circumscripțiile uninominale va câștiga candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În cazul în care doi candidați obțin același număr de voturi, atunci consiliul electoral de circumscripție organizează procedura tragerii la sorți și acel candidat care are mai mare noroc obține mandatul care este validat de Curtea Constituțională”, a declarat Russu.  

Potrivit Codului Electoral, candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripţia uninominală se consideră ales dacă a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Totodată, dacă candidatul ales în circumscripţia uninominală a fost ales şi pe lista de partid în circumscripţia naţională, se consideră că a fost ales doar în circumscripţia uninominală şi nu va fi luat în calcul la atribuirea mandatelor în baza listei de partid.

În cazul în care, în urma alegerilor parlamentare în circumscripţia uninominală nu a fost ales un deputat, Comisia Electorală Centrală organizează, în termen de două săptămâni, alegeri parţiale în circumscripţia uninominală respectivă. Mandatul deputatului ales va dura până la expirarea mandatului general al Parlamentului.

Pragul minim de reprezentare îl constituie următoarele proporţii din voturile valabil exprimate în ansamblu pe ţară: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută; pentru un bloc electoral – 8 la sută.


Fluxul de știri
0