Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Perchezițiile la domiciliul avocatului lui Vîșinski - dovadă a falsificării dosarului

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaЗаседание суда по делу журналиста К. Вышинского
Заседание суда по делу журналиста К. Вышинского - Sputnik Moldova
Abonare
Perchezițiile întreprinse la domiciliul lui Andrei Domanski, avocatul directorului portalului RIA Novosti Ucraina, Kiril Vîșinski, reprezintă o încălcare a Constituției și o dovadă a faptului că dosarul intentat împotriva jurnalistului a fost fabricat, consideră expertul politic din Ucraina Elena Diacenko.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Avocatul lui Kiril Vîșinski a declarat că reprezentanții structurilor de drept efectuează percheziții la domiciliul și biroul său. Andrei Domanski consideră că aceste acțiuni au legătură cu dorința Kievului de a influența asupra apărării jurnalistului, comunică RIA Novosti.

„Perchezițiile la domiciliul lui Andrei Domanski reprezintă o încălcare fără precedent a Constituției și a legii cu privire la avocatură, care garantează protecția secretului profesional al avocatului. Consider că aceste percheziții sunt o dovadă a faptului că dosarul împotriva lui Vîșinski este fabricat, însă nu există dovezi, iar acum are loc falsificarea dovezilor”, a spus Diacenko.

Акция в поддержку Кирилла Вышинского у посольства Украины - Sputnik Moldova
Societate
Soarta lui Vîșinski în Ucraina, în vizorul OSCE

Aceasta consideră de asemenea că „represiunile politice” împotriva lui Vîșinski au dus la aceea că, deja mai bine de jumătate de an, el este „ostaticul actualelor autorități, fără a fi judecat și a-i fi dovedită vinovăția”.

Vîșinski a fost arestat la Kiev pe 15 mai 2018, fiind suspectat de susținerea republicilor autoproclamate din Donbas și de trădare de patrie. Pedeapsa maximă prevăzută în acest caz este de 15 ani de privațiune de libertate.

Termenul de arest al lui Vîșinski expiră pe 27 ianuarie, însă procuratura a depus o cerere de a-i prelungi arestul până la 16 februarie. Chestiunea urmează să fie examinată pe 17 ianuarie de către instanța de judecată din Herson.

Anterior, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a calificat situația drept una fără precedent, declarând că Vîșinski a fost arestat „pentru activitatea sa profesională nemijlocită, pentru exercitarea funcției sale de jurnalist”. Moscova i-a expediat Kievului o notă de protest, cerând să se pună capăt acțiunilor violente împotriva reprezentanților presei.

Fluxul de știri
0