Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenționarea narcologilor: De la prima doză până la dependență e doar un pas!

© Sputnik / Сергей Венявский / Accesați arhiva multimediaЭкспертно-криминалистическая лаборатория управления наркоконтроля по ЮФО, substanţe narcotice
Экспертно-криминалистическая лаборатория управления наркоконтроля по ЮФО, substanţe narcotice - Sputnik Moldova
Abonare
Greu de imaginat! Vezi starea în care ajung consumatorii de substanțe interzise la Dispensarul Republican de Narcologie.

CHIȘINĂU, 14 feb — Sputnik, Silvia Zavadovschi. Cei mai mulți tineri ajung să consume droguri din pură curiozitate sau din dorința de a fi acceptați în anumite cercuri, spun specialiștii. Cert este că, de la prima doză și până la dependență, drumul este foarte scurt. 

Ion Țurcanu - Sputnik Moldova
Alarmant! Tot mai mulți tineri din Moldova cad victime consumului de droguri

„Totul începe de la prima doză. Depinde mult și de anturajul în care se află tânărul. Între primul consum și dependență este doar un singur pas. Unii tineri ajun să consume droguri din curiozitate, iar unii din cauza unei probleme. Sunt adolescenți care nu pot să facă față stresului din societate. Și atunci se găsesc acești dealeri care le oferă o doză care le va face bine. După care, când adolescentul se confruntă din nou cu o problemă, el apelează iarăși la droguri”, spune Eudochia Paciu, medic psihiatru-narcolog din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.

Cert este că după trei sau patru încercări apare dependența psihologică, după care și cea fizică.

Maricica Proca - Sputnik Moldova
Departe de droguri și alcool – Sute de copii ajutați să nu cadă în capcana viciilor

„Multora li se pare o joacă. Ei cred că vor putea renunța ușor la aceste substanțe, dar este demonstrat științific că după trei patru încercări apare acea dependență psihologică, care va duce la dependență fizică, de care este greu să scapi”, adaugă Eudochia Paciu. 

Într-un final, acești tineri ajung la Dispensarul Republican de Narcologie într-o stare stare greu de imaginat.

„Pacienții ajung la noi într-o stare deplorabilă. Vin cu stări psihotice, stări de halucinații și delir. De obicei, la consumatorii de droguri apare o demență prematură. La ei se distrug foarte repede celulele nervoase, precum și organele de importanță vitală”, adaugă medicul psihiatru-narcolog.

Și asta nu e tot: „Aceste droguri duc la degradarea personalității, îndepărtarea de familie și viață normală. Acești indivizi decad din societate, iar pe unii supradoza îi omoară”, conchide Eudochia Paciu, medic psihiatru-narcolog din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.

Potrivit specialiștilor, un tratament de dezintoxicare a dependenţilor de substanțe narcotice poate dura până la doi ani.

Anul trecut, la evidență se aflau aproximativ 12 mii de consumatori de substanțe interzise în țara noastră, neoficial însă cifra este cu mult mai mare, ajungând la 80 de mii.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0