CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.
Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.
Astfel, alegătorii vor primi în secția de votare patru buletine de vot. Pe primul buletin vor fi înscriși candidații electorali pe circumscripția națională, pe al doilea – candidații care concurează în circumscripțiile uninominale. Alte două buletine de vot se vor referi la ce două întrebări puse în cadrul plebiscitului național. Fiecare din cele două întrebări va fi scrisă pe un buletin aparte.
Ori votăm corect, ori ajungem la pușcărie
Alegătorul din Republica Moldova trebuie să știe că, dacă va fi complice la falsificarea rezultatelor votării, atunci el riscă o amendă drastică sau chiar închisoare de până la doi.
Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, votarea unei persoane fie de două sau mai multe ori, fie prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, fie prin utilizarea unui act de identitate fals sau a unui buletin de vot fals se pedepsește cu amendă în mărime de la 27,5 mii de lei până la 37,5 mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 100 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.
De asemenea, falsificarea prin orice mijloace a rezultatelor votării se pedepseşte cu amendă în mărime de la 32,5 mii de lei la 42,5 mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 3 ani.
Codul Penal prevede sancțiuni drastice și pentru coruperea alegătorilor. Astfel, oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor se pedepseşte cu amendă în mărime de la 25 de mii la 42,5 mii de lei sau cu închisoare de la un an la 5 ani. Persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 de mii la 30 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
În categoria bunurilor prevăzute la în Codul Penal pentru coruperea alegătorilor sunt incluse şi băuturile alcoolice, produsele din tutun şi produsele alimentare. Nu intră în această categorie materiale şi obiecte de agitaţie electorală, achitate din fondul electoral, ce poartă numele şi prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenţilor electorali, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri, insigne, ecusoane, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB, fanioane, steaguri, cărţi, pungi, tricouri, chipiuri, eşarfe, fulare, a căror valoare pentru o unitate nu depăşeşte o sută de lei.
Ziua tăcerii anulată, agitația – interzisă în secțiile de votare
Parlamentul de legislatura a XX-a a votat în toamna anului trecut unele modificări la Codul Electoral prin care s-au introdus unele schimbări la capitolul agitație electorală.
Astfel, în ziua alegerilor, agitația electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării va fi interzisă. Totodată, a fost exclusă ziua tăcerii, care era de obicei sâmbătă, înainte de ziua alegerilor.
Totodată, noile reglementări au fost incluse și în Codul Contravențional. Astfel, continuarea, în ziua votării, a agitației electorale sau agitației pentru susținerea referendumului în incinta secției de votare și în localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 750 la 1500 de lei, iar cea pentru persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1750 la 2500 de lei.