Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Revine racketul din anii '90: Iată ce au pățit zeci de agricultori

© Sputnik / Alexandr Lyskin / Accesați arhiva multimediaУрожай зерна
Урожай зерна - Sputnik Moldova
Abonare
"Fie pâine cât de rea, chiar aici, în țara ta, tot ți-o fură cineva". Versurile acestui hit sunt atât de actuale astăzi, în Republica Moldova, dat fiind că sunt prădați până și țăranii care își câștigă din greu, în sudoarea frunții bucata de pâine.

CHIȘINĂU, 12 feb – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Două persoane cu vârsta de 26 și respectiv 29 ani sunt cercetate penal de oamenii legii pentru că i-au înșelat pe zeci de producători agricoli.

Prin intermediul întreprinderilor fondate de cei doi indivizi, și anume: SRL ”Cereale-LVN”, SRL ”LIG-SI AGRO”, SRL ”PLATINUM AGROTRANS”, escrocii au dus în eroare producătorii agricoli autohtoni. Ei au semnat cu aceștia contracte de vânzare-cumpărare a cerealelor, au luat marfa, dar a avea cel puțin intenția de a le da banii.

Astfel suspecții și-au însușit prin înșelătorie cantități importante de rapiță, floarea soarelui și grâu furajer, pe care le-au vândut ulterior, cauzând victimelor un prejudiciu material în sumă totală de peste șapte milioane de lei.

Стройка - Sputnik Moldova
Mafia din imobiliare: 400 de moldoveni rămași și fără bani, și fără apartamente

Infracțiunea a fost documentată din luna octombrie 2018 pînă în luna ianuarie 2019, de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu ofițerii Direcției Combaterea Crimelor Grave din cadrul INI și ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală a IGP.

În cadrul cauzei penale gestionate, au fost efectuate mai multe măsuri speciale de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală, stabilindu-se că învinuiții, intrând în posesia produselor cerealiere, au identificat mai mulți cumpărători, cărora, într-o perioadă scurtă de timp, le-au vândut produsele agricole, încasând mijloace financiare.

Sumele obținute din această înșelăciune, făptuitorii le-au folosit în interes personal, procurând tehnică agricolă, autoturisme de lux, iar o parte din mijloacele financiare a fost investită în construcția unor edificii sau transferată pe conturile bancare ale întreprinderilor înregistrate pe numele persoanelor interpuse.

Mascat CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Societate
CNA a operat noi rețineri în dosarul mafiei imobiliarelor. Iată cine au fost săltați

Ca rezultat al acţiunilor procesuale efectuate, făptuitorii au fost reținuți și ulterior, la demersul procurorilor, arestați preventiv pe un termen de 30 zile.

Dacă li se va demonstra vinovăția, învinuiții riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate pe un termen de la 8 la 15 ani.

Cercetările pe cazul dat continuă, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor faptelor investigate, recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiune, dar şi în scopul verificării implicării făptuitorilor în săvârșirea altor infracțiuni similare.

În context, persoanele prejudiciate prin activitățile infracționale ale suspecților sunt îndemnate să se adreseze Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 73) sau Direcției Generale Urmărire Penală a IGP (mun. Chișinău, str. Columna, 130).

Fluxul de știri
0