Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scandal internațional: România, forțată să comită o greșeală diplomatică

© AFP 2024Emmanuel Macron și Klaus Iohannis
Emmanuel Macron și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Abonare
Recunoașterea de către România drept președinte interimar al Venezuelei pe Juan Guaidópe este o greșeală diplomatică, o cedare în fața intereselor americane, și a celor franceze, în Europa.

BUCUREȘTI, 8 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele României a transmis un mesaj prin care România îl recunoaşte pe Juan Guaidó ca ”preşedinte interimar” al Venezuelei.

”Preşedintele Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoaşterea lui Juan Guaidó în calitatea de preşedinte interimar al Venezuelei”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Nicolas Maduro - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Nicolas Maduro a anunțat când vor avea loc următoarele alegeri în Venezuela

Președintele spune că decizia a fost luată în urma analizării atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și ”în contextul în care majoritatea statelor membre UE și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó”.

De fapt, președintele NU spune esențialul: în virtutea cărei legi sau capitol din legislația internațională a luat această decizie – sau cum se împacă dreptul internațional cu recunoașterea unei lovituri de stat împotriva președintelui ales constituțional?

Mai mult, se constată existența unor presiuni internaționale în fața cărora președintele pare a fi cedat.

”Președintele Klaus Iohannis consideră că, îndeosebi în contextul în care țara noastră exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene și ținând cont de dinamica crescută a evoluțiilor internaționale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacții rapide, bine fundamentate și ferme, în acord cu prioritățile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung”.

Pe bune? Adică lui Iohannis i-au trebuit 70 de zile pentru a respinge, fără motivație serioasă, o propunere de ministru – și doar patru zile pentru a aproba o lovitură de stat?!

De fapt, Administrația Prezidențială a primit ”Memorandumul MAE cu tema „Poziția României cu privire la situația din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României”.

Și, atenție la exprimare – ”Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaștere a Președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, drept Președinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Președintele României”.

Президент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Venezuela: Reacție la declarațiile lui Trump privind o posibilă intervenție militară a SUA

Deci, inițial declară pompos ”titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoaşterea lui Juan Guaidó”, iar apoi spune că a tema principală a fost o ”aprobare” a ceva ce e la ”printre altele”?!

De fapt, „printre altele„ este o lovitură de stat, așa cum a fost și la Kiev, împotriva unei conduceri alese democratic – și cum era să fie și la Ankara, dacă acolo nu ar fi avut Erdogan suficientă putere să intervină în forță.

În toate cele trei situații se vede clar intervenție SUA sau a unor grupări din centre de putere din SUA. În nici una din cele trei situații nu se pot aduce argumente de DREPT care să justifice loviturile de stat sau puciurile.

Ori, în acest context, se vede clar cum România este supusă la presiuni pentru a accepta să fie parte a unui scandal internațional, în care SUA își impun interesele în pofida reglementărilor internaționale, a dreptului la autodeterminare și a legislațiilor și constituțiilor din statele respective.

”Slovacia ar trebui să acţioneze în conformitate cu principiile de drept internaţional”, a afirmat Robert Fico, președintele partidului de stânga Smer din Slovacia.

Slovacia a fost a doua țară din UE, după Italia care s-a opus adoptării unei rezoluții a UE – deci în absența acestei rezoluții NIMIC nu obliga președintele României să se grăbească și să se implice în acest scandal.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține puterea legitimă din Venezuela

Mai mult, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini a în permanență apel la găsirea unei soluții pașnice și politice pentru criza din Venezuela.

Deci, recunoașterea de către România este o greșeală diplomatică – o cedare în fața intereselor americane – și a celor franceze, în Europa.

Interesele lui Macron în criza din Venezuela sunt multiple – și legate de întărirea poziției sale în propria țară, poziție care trece printr-o situație dramatică.

Este interesant și că MAE român nu a expus public până acum poziția sa – cu precizarea aspectelor JURIDICE, de drept internațional pe care se bazează. Așteptăm cu interes!

Menționăm și că premierul Dăncilă, despre care Iohannis susține că ar fi ”avizat Memorandumul MAE”, nu a spus nimic pe această temă în deschiderea ședinței de guvern. Așa de puțin importantă să fie ”avizarea” unei lovituri de stat?!

Jurnalistul britanic Neil Clark ridiculizează aprobarea de către Macron a protestelor și loviturii de stat din Venezuela, în timp ce lui i se cere demisia de către manifestanți și se confruntă cu o revoltă la scară națională.

Fluxul de știri
0