Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din februarie, pensia unor anumite categorii de pensionari crește cu până la 5000 de lei

© Sputnikденьги
деньги  - Sputnik Moldova
Abonare
Din februarie, anumite categorii de pensionari vor beneficia de majorări la pensie de la 2048 de lei la 4770 de lei.

CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Din luna februarie, persoanele, care au ieşit la pensie pentru limită de vârstă până în anul 1999 şi care au realizat un stagiu de cotizare după stabilirea pensiei de 15 ani sau mai mult, au început să primească pensii majorate.

Clara Sorocean - Sputnik Moldova
Exclusiv: Ce trebuie să știe cetățenii care încă mai au carnete de muncă

Până la această dată, la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) au fost depuse aproape 3800 de cereri pentru reexaminarea pensiei.

”Majorarea pensiei după recalculare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale”, precizează CNAS.

Responsabilii de la CNAS mai precizează că persoanele care au depus deja o cerere de reexaminare şi care întrunesc condiţiile legii, dar nu s-au regăsit la plată, vor primi diferenţa după recalculare până la data de 20 februarie, adresându-se la prestatorii de servicii de plată a pensiei.

Reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă se efectuează la cererea persoanei. Solicitantul trebuie să prezinte buletinul de identitate şi carnetul de muncă. Dacă au pierdut carnetul de muncă, atunci pot ataşa la cerere orice alte acte ce confirmă activitatea în muncă, precum extrase din ordine despre angajare-eliberare, certificate, contracte de muncă.

Pensiile vor crește cu până la 5 mii de lei

Reexaminarea pensiilor va fi efectuată pe etape: la prima etapă, vor fi recalculate pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, vor fi recalculate pensiile pentru persoanele care au lucrat mai mult de 15 ani după pensionare. Pensia acestora va crește în medie de 2,3 ori - majorările vor fi de la 2048 de lei la 4770 de lei.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Societate
Unii moldoveni care trăiesc peste hotare vor beneficia de pensie în Moldova

De la 1 ianuarie 2020, vor fi revăzute și pensiile celor 5500 de cetățeni, care au muncit mai puțin de 15 ani după ieșirea la pensie. În medie pensia acestora se va dubla, de la 1900 la 3765 lei.

În ceea ce privește pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 1999 - 1 ianuarie 2019, recalcularea acestora se va face treptat, începând cu anul 2021 și până în 2027.

În total, vor fi recalculate pensiile la peste 130 mii de persoane.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0