Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unii moldoveni care trăiesc peste hotare vor beneficia de pensie în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Important pentru moldovenii stabiliți cu traiul peste hotare: ce trebuie să facă din 1 ianuarie 2019, dacă vor să primească pensie în Moldova.

CHIȘINĂU, 2 ian – Sputnik. Din ianuarie 2019, unii moldoveni care s-au stabilit cu traiul peste hotare și au ajuns la vârsta de pensionare pot primi pensia din Republica Moldova. Din 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare legea care prevede că pensionarii din Moldova stabiliți cu traiul în străinătate pot să beneficieze de dreptul la pensie în țara noastră.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Societate
Din 1 ianuarie, unele pensii din Moldova vor crește cu peste 2 mii de lei

Potrivit noii legi, persoana care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale va putea depune cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din Republica Moldova, care se înregistrează în mod obligatoriu.

Până acum, potrivit Legii cu privire la sistemul public de pensii, asiguratului care își stabilește domiciliul în străinătate nu i se acorda dreptul la pensie.

Schimbarea se referă în mod special la cetățenii Republicii Moldova care au îndeplinit toate condițiile de a primi pensie pe teritoriul țării noastre.

Pensiile de până la 1500 de lei vor fi majorate cu 10 procente>>>

Statul va transfera pensia cetățeanului Republicii Moldova în țara în care acesta s-a stabilit cu traiul. Este vorba de orice stat, chiar dacă țara noastră nu va avea cu acesta un acord de colaborare socială. Pensia va fi transferată în lei, dar va fi convertită imediat la locul de trai în valuta țării în care beneficiarul s-a stabilit cu domiciliul.

Potrivit noii redacții a legii, acești beneficiarii de pensie vor trebui să prezinte o dată în an un certificat de viață, ”în scopul de a confirma dacă beneficiarul de pensie stabilit cu domiciliul în străinătate este în viață și pentru a evita achitarea dublă a pensiei”.

Pensionar - Sputnik Moldova
Societate
Informații noi despre pensiile din Moldova

Astfel, în cazul în care persoana îndreptățită beneficiază de pensie din Republica Moldova și are domiciliul în străinătate, aceasta are obligația de a transmite pe adresa Casei Naționale de Asigurări Sociale, la fiecare 12 luni, un certificat de viață. Dacă beneficiarul de pensie prezintă sau transmite certificatul de viață după expirarea celor 12 luni, plata pensiei va fi reluată din data suspendării.

Beneficiarul de pensie va completa certificatul de viață și îl va semna la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, care va autentifica faptul că acest document a fost semnat personal de titularul drepturilor sociale.

În cazul în care beneficiarul nu prezintă sau nu transmite certificatul de viață în termenul indicat, Casa Națională de Asigurări Sociale suspendă plata pensiei acestuia începând cu luna următoare lunii expirării celor 12 luni.

Fluxul de știri
0