CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Din data de 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova a început procesul de anulare a carnetelor de muncă. Deputații de la Chișinău au votat, în iulie 2017, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prin care au fost introduse modificări la Codul Muncii. Astfel, prin legea respectivă au fost excluse toate normele referitoare la carnetul de muncă.
În condiţiile operării modificărilor la Legea privind sistemul public de pensii, persoanele care solicită dreptul la pensie urmează să confirme documentar stagiul de cotizare pe tot parcursul activităţii. Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare este reflectat în conturile personale ale asiguraţilor, prin prezentarea lunară de către angajator a declaraţiei persoanei asigurate. Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectua prin prezentarea carnetelor de muncă în original şi copie.
Șefa Direcției Generale Evidența Individuală a Contribuțiilor din cadrul CNAS, Clara Sorocean, a explicat într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova că procesul de scanare a informaţiei din carnetele de muncă pentru persoanele fizice va continua şi după 1 ianuarie 2019.
”În contextul în care, o parte din concetăţeni, au activat pe teritoriul Republicii Moldova, ulterior emigrând peste hotare, la revenirea în ţară ei vor putea prezenta carnetul de muncă pentru scanare. La fel, carnetele vor putea fi scanate şi pentru persoanele fizice pentru care angajatorii nu s-au conformat prevederilor Hotărârii Guvernului şi nu au prezentat în mod organizat carnetele pentru scanare”, a declarat specialistul.
Clara Sorocean a explicat în ce condiții persoanele care nu vor prezenta nici în termenul extins carnetele la scanare, vor putea să-și păstreze datele de până la 1 ianuarie 1999.
”În condiţiile în care la stabilirea pensiei persoana va prezenta în original carnetul de muncă, ea nu este supusă riscului de a nu i se lua în considerare perioadele de activitate până la 1 ianuarie 1999”, a menționat șefa de Direcție de la CNAS.
Persoanele care și-a pierdut carnetul de muncă cu înscrierile de până la 1 ianuarie 1999 trebuie să știe că nu pot prezenta alte documente pentru scanare.
”La stabilirea pensiei ei vor putea prezenta documente suplimentare confirmative cu privire la perioada de activitate până la 1 ianuarie 1999, spre exemplu ordinele cu privire la angajare şi eliberare din cadrul entităţii economice, adeverinţele, conturile personale referitoare la salarizarea acestora”, a declarat pentru Sputnik specialistul CNAS.
Totodată, potrivit lui Sorocean, în cazurile în care carnetul de muncă include înscrieri incorecte şi imprecise sau lipsesc înscrisurile respective despre anumite perioade de activitate, pentru confirmarea stagiului la fel se iau în considerare adeverinţele, extrasele din ordine, contul personal al angajatului în care se reflectă salariul calculat lunar, schema de încadrare şi alte documente ce conţin informaţii referitoare la perioada de muncă.
”Documentele prezentate pentru confirmarea stagiului de cotizare trebuie să fie confirmate prin semnătura conducătorilor şi ştampila întreprinderii, organizaţiei, secţiilor de cadre”, a declarat Sorocean.
Ce urmează după încheierea procesului de scanare a carnetelor de muncă
Șefa Direcției Generale Evidența Individuală a Contribuțiilor din cadrul CNAS, Clara Sorocean, a explicat în interviul pentru Sputnik Moldova și când va putea angajatorul să vadă, atunci când va avea nevoie, informațiile cu privire la angajare din înscrierile în baza electronică de date.
Potrivit expertului, în urma scanării informaţiei din carnetele de muncă, CNAS va desfăşura o activitate de citire a datelor despre perioadele de activitate realizate de către persoanele asigurate până la 1 ianuarie 1999.
”Ulterior conturile personale ale asiguraţilor vor fi completate cu datele respective care vor fi disponibile spre vizualizare utilizând aplicaţia ACCES CPAS de pe pagina web oficială a CNAS. Către finele anului 2019 este preconizat definitivarea procesului de citire a datelor şi oferirea accesului persoanelor fizice la aceste date”, a declarat pentru Sputnik specialistul de la CNAS.
Sorocean a precizat că, deoarece informaţia din conturile asiguraţilor sunt date cu caracter personal acestea nu vor fi accesibile pentru angajatori.
Șefa de Direcție de la CNAS a reiterat că la data de 15 decembrie 2018 s-a încheiat procesul de scanare a carnetelor de muncă doar pentru angajatori, care conform Hotărârii Guvernului din 15 mai 2018 cu privire la unele aspecte ce ţin de evidenţa stagiului de muncă şi la abrogarea Hotărârii Guvernului din 24 decembrie 2007, sunt obligaţi să înmâneze carnetele de muncă angajaţilor.
”Pentru persoanele fizice nu există un termen de definitivare a scanării”, a precizat pentru Sputnik Clara Sorocean.
Carnetele de muncă se țineau pentru toți salariații. În Carnetele de muncă erau înscrise datele cu privire la salariat, la activitatea lui de muncă și la stimulările pentru succesele realizate în unitate. Înscrierile cu privire la motivele încetării contractului individual de muncă se efectuau în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, indicându-se articolul, alineatul, punctul și litera corespunzătoare din lege.