Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Maria Zaharova a comentat atacurile lui Emmanuel Macron la adresa Sputnik

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaMaria Zaharova
Maria Zaharova - Sputnik Moldova
Abonare
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat acuzațiile aduse Rusiei privind implicarea în mișcările protestatare din Franța prin intermediul agenției Sputnik și postului de televiziune RT.

CHIȘINĂU, 5 feb – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a calificat drept mincinoase și lipsite de temei afirmațiile președintelui francez Emmanuel Macron că Rusia, în special agenția Sputnik și postul de televiziune RT, s-ar fi implicat în criza politică internă din țară. Ea a mai adăugat, comentând declarațiile lui Macron, că autoritățile franceze le interzic tuturor oficialităților să comunice cu aceste instituții media.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Matteo Salvini, către francezi: Nu mai votați cu partidul lui Emmanuel Macron

Potrivit ziarului Point, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii francezi, Macron a declarat, cu referire la situația legată de mișcarea Vestelor Galbene, că unul dintre liderii mișcării, Eric Drouet, este un produs media, un produs al rețelelor de socializare. Potrivit președintele liderului francez, presa urmărește mai des informațiile de pe rețele de socializare, tratându-le ca pe ceva „important și legitim” doar pentru că există o astfel de mișcare pe Internet. La rândul lor, a adăugat președintele, astfel de mișcări sunt create de cei care se ocupă de manipulări.

Macron a susținut că "Vestele Galbene" au fost consultate din afara țării, iar activitatea lor este susținută de “conturile cumpărate pe rețele socializare și trolli”. În același timp, el a menționat în special postul de televiziune RT și agenția Sputnik. În declarațiile lui, comunică publicația, Macron a precizat că modul în care acestea au reflectat cazul lui Benalla și situația legată de „Vestele Galbene”, „sfera fasciștilor, sfera stângii și sfera rusă reprezintă 90 la sută din aceasta mișcare pe Internet”.

Viktor Orban Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Conflict în Europa: Viktor Orban i-a declarat război lui Macron

Zaharova a menționat că Macron „nu a specificat în baza căror informații a ajuns la astfel de concluzii”. Totuși, liderul Franței este convins că astfel de instituții de presă precum RT și Sputnik își cumpără conturi în rețele de socializare și prin intermediul lor “lansează subiecte politice de discuții explozive”, a adăugat ea.

„Dacă acest material a fost tradus exact (totuși, le-am spus jurnaliștilor că vom solicita oficial informații de la partea franceză, atât la Moscova, cât și la Paris), atunci președintele Macron este principalul producător de fake news în Franța, iar toată activitatea lui de combatere a acestui rău este doar o butaforie”, a scris Zaharova pe Facebook.

“În primul rând, RT și Sputnik nu cumpără niciun fel de conturi în rețele de socializare. Am propus în mai multe rânduri părții franceze să ofere dovezi în susținerea acestor acuzații, însă nu am primit nimic, pentru că totul e o doar o minciună”, a adăugat ea.

De asemenea, reprezentantul diplomației ruse a atras atenția asupra faptului că participanții la protestele Vestelor Galbene apar mai des la RT și Sputnik decât reprezentanții oficiali ai statului pentru că autoritățile franceze le interzic funcționarilor să comunice cu aceste instituții media.

Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Politică
S-a făcut de râs: Macron, alături de doi tineri semidezbrăcați

Zaharova a mai reamintit că presa occidentală oferă spațiu pentru orice lideri ai mișcărilor protestatare din acele state ale căror politică oficială contravine direcției promovate de Occident. În același timp, presa franceză evită să citeze reprezentanții oficiali ai statului, iar în ultimul timp, afirmă Zaharova, refuză să publice propriile interviuri cu reprezentanții guvernului rus. Spre exemplu, Figaro a renunțat la publicarea interviului cu Serghei Lavrov, realizat de redactorul-șef adjunct al acestui ziar, a anunțat ea.

“În al patrulea rând, asocierea rușilor și fasciștilor reprezintă fie o josnicie, fie o agramație totală. Apropo, ar fi o îmbinare reușită a două calități ale unei persoane. Dacă președintele Franței vrea să facă niște paralele istorice, atunci să-l compare pe Hitler cu Napoleon. Îl putem ajuta cu literatura de specialitate”, a conchis Zaharova.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0