Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Conflict în Europa: Viktor Orban i-a declarat război lui Macron

© AFP 2022 / GEORG HOCHMUTHViktor Orban Emmanuel Macron
Viktor Orban Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
”Criza actuală este cea mai serioasă problemă legată de migrație cu care s-a confruntat Europa de după cel de-al doilea război mondial”.

BUCUREȘTI, 10 ian - Sputnik, Evan Răutu. Pe fondul amenințărilor președintelui francez de a sancționa membrii UE care îi îndepărtează pe migranți Budapesta a dezlănțuit un adevărat război politic – bazat pe poziția fermă a primului ministru Orban în această problemă.

Mai mult, premierul maghiar a declarat că va saluta partidele anti-imigrație – care vor câștiga majoritatea la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din luna mai.

Azi, într-o conferință de presă, Viktor Orban la definit pe președintele Macron ca fiind liderul forțelor pro-imigrare din Uniunea Europeană și a promis că va lupta împotriva lui și a ceea ce susține, transmite Sputnik International.

”Nu există nici o îndoială că Emmanuel Macron este o figură importantă, este liderul forțelor pro-imigrare”, a declarat Orban. ”Nu este nimic personal, ci o chestiune legată de viitorul țărilor noastre. Dacă ceea ce dorește cu privire la migrație se materializează în Europa, acest lucru ar fi rău pentru Ungaria, prin urmare trebuie să-l combat”, a subliniat ferm Orban.

Orban Viktor anticipează chiar un eveniment important în războiul politic - o victorie a forțelor anti-imigrație la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, care ar putea duce la schimbări în executivul UE - Comisia Europeană.

”Ulterior (acestei victorii, n.n.), alegerile naționale din statele membre ale UE ar putea schimba structura Consiliului European, ducând astfel la o schimbare pe continent în problema migrației”, a declarat Orban.

Chuck Norris - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Chuck Norris către Viktor Orban: „Parcă te cunosc” - Vezi răspunsul premierului (Video)

Orban pune sare pe rana migrației, comentând favorabil acordul polonez-italian privind intensificarea frontierei externe a UE: premierul maghiar a declarat că ”nu poate decât să salute mișcarea”.

Viktor Orban nu a uitat nici Germania, căreia i-a cerut Germaniei să respecte poziția maghiarilor cu privire la problema migrației - și a dezvăluit că ”simte presiunea constantă din partea Berlinului de a lăsa migranții să intre”.

Sputnik International atrage atenția că Macron a fost implicat într-un conflict extins cu liderii populiști din Ungaria, Italia, Cehia, Slovacia, Polonia și Austria – din cauza poziției sale privind criza migranților.

În iunie 2018, președintele francez a amenințat că va sancționa statele membre ale UE care au refuzat migranții cu statut de azil dovedit, declarând că Parisul nu poate accepta o situație în care ”țări care beneficiază masiv de solidaritatea UE dau prioritate interesului național propriu atunci când vine vorba de problema emigranților”.

Într-un discurs din august, Macron i-a numit pe Orban și pe alți lideri populiști din UE ”demagogi naționaliști”.

În contrapartidă la politica lui Macron, premierul Orban și Grupul de la Vișegrad a porpus ideea unor centre de screening pentru potențialii migranți din afara UE, propunând instituirea unor astfel de centre în Africa. Comisarul UE pentru migrație a respins această idee, numindu-l ”Golful Guantanamo pentru migranți”, și că este ”împotriva valorilor noastre europene”.

Uniunea Europeană se confruntat cu divergențe politice majore în ceea ce privește așa-numita criză a refugiaților, care a început în 2015, comentează Sputnik International. ”Statele membre ale UE din Europa Centrală și de Est au refuzat să accepte migranții pe scară largă și au respins propunerea de cotele de refugiați”.

”Criza actuală este cea mai serioasă problemă legată de migrație cu care s-a confruntat Europa de după cel de-al doilea război mondial - și provine din conflictele armate și din problemele economice care afectează multe țări din Africa și Orientul Mijlociu”, scrie Sputnik International.

Fluxul de știri
0