Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Matteo Salvini, către francezi: Nu mai votați cu partidul lui Emmanuel Macron

© AP Photo / Thomas FreyMatteo Salvini
Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul Liga Nord, Matteo Salvini, a lansat un apel către francezi să nu mai voteze cu partidul lui Macron la alegerile europarlamentare, dând semnalul începerii campaniei electorale naționaliste la nivel european.

Corespondență din butoiul cu pulbere al Europei

BRUXELLES, 24 ian, Sputnik, Daniela Porovăț. Semnal puternic lansat miercuri de vicepremierul italian Matteo Salvini care este și liderul partidului Liga Nord prin îndemnul pe care l-a adresat francezilor să nu mai voteze Republica în Mișcare, partidul președintelui Macron. Mai mult, Salvini a spus că poate Macron nu va mai fi interlocutorul Italiei în viitor, ceea ce înseamnă că Salvini așteaptă o demisie a președintelui francez despre care a afirmat că se află la un prag de sub 20 la sută de popularitate.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Matteo Salvini: Teroriștii nu trebuie să „bea șampanie sub Turnul Eiffel”, domnule Macron

Salvini nu ezită să intre astfel într-o campanie electorală naționalistă la nivel european, în care adversarii nu vor fi atât partidele mainstream din Italia, prăbușite la cote alarmante și care nu îi mai fac probleme Ligii Nord, situată la aproape 40 la sută în sondajele din Peninsulă, cât liderii globaliști din toată Europa, printre care la loc de frunte se situează președintele francez.

Pe de altă parte, nici liderul naționaliștilor francezi, Marine Le Pen, nu stă cu mâinile în sân. Aflată de curând la Geneva, Le Pen a dat și ea semnalul începerii campaniei pentru europarlamentare cu un mesaj de apărare a valorilor europene autentice:

“Suntem europeni pentru că împărtăşim moştenirea Ierusalimului şi Romei, Atenei şi Constantinopolului. Această moştenire ne defineşte şi înscrie culturile noastre, diverse, în evoluţie permanentă, în interiorul unei civilizaţii. Nu putem risipi această moştenire în numele unei supuneri faţă de multiculturalismul care a eşuat peste tot”, a trasat Marine Le Pen liniile directoare ale principiilor naționaliste.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Detronarea lui Emmanuel Macron: Matteo Salvini - Noul lider al Uniunii Europene

Iar eurocentriștii au de ce să se teamă. Potrivit proiecțiilor Politico, pentru prima oară în istoria UE, europarlamentarii reprezentând cele două grupuri mari, popularii și socialiștii, vor avea împreună mai puțin de 50 la sută din locurile Parlamentului European, mai precis 44 la sută din Legislativul european care va fi ales în mai 2019 (din numărul total de 705 aleși), față de 54 la sută cât au avut în urma alegerilor din 2014 (din cei 751 de eurodeputați pentru că Marea Britanie participa la alegerile europene în acel an).

Așadar, cele două mari grupuri politice care au dominat politica europeană vor fi în minoritate, iar acest lucru este recunoscut chiar de o publicație pro-europeană precum Politico.

Fluxul de știri
0