Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Trei săptămâni până la alegeri și ultima ședință a actualului Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Mai sunt trei săptămâni până la alegerile parlamentare din 24 februarie din Moldova. Aceste alegeri se vor desfășura, în premieră, în baza unui sistem mixt: 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 - în circumscripțiile uninominale. Până atunci, actualul Parlament urmează să se întrunească în prima ședință din sesiunea de primăvară, care va fi și ultima din acest mandat.

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. De astăzi, 4 februarie, începe sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului de legislatura a XX-a. Data primei ședințe plenare a Parlamentului va fi decisă săptămâna aceasta de Biroul Permanent, care se va întruni pe 6 februarie.

Cu ce se vor ocupa deputații la ultima lor ședință din mandat

Agenda ședinței deputaților va fi una destul de încărcată. Pe ordinea de zi figurează mai multe numiri. Este vorba de cei cinci directori noi la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și directorul general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

De asemenea, Parlamentul urmează să ia act de demisia unor deputați să adopte structura organizatorică și efectivul limită de personal al Consiliului Concurenței.

Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Politică
Deputații moldoveni sunt tot mai aproape de data X

În Parlament a fost înregistrat și proiectul hotărârii privind auditul public al proiectului de asistență tehnică privind reconstrucția clădirii Președinției Republicii Moldova.

Deputații urmează să voteze în primă lectură și unele proiecte sociale. Este vorba despre acordarea unui ajutor financiar unic de 600 de lei pensionarilor cu o pensie de până la 2 mii de lei și proiectul de lege privind prestațiile sociale pentru copii, care prevede alocarea a câte 200 de lei lunar tuturor copiilor din țară până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Prima ședință din sesiune ar putea fi și ultima

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, cel mai probabil, în această sesiune deputații se vor întruni doar într-o singură ședință plenară. Asta pentru ca partidele politice să nu folosească tribuna Parlamentului pentru campania electorală.

”Sunt proiecte care au fost elaborate de Guvern și de colegii din Parlament, care pot fi votate în prima lectură. Sunt și câteva numiri în baza unui concurs. Agenda este foarte încărcată”, a declarat președintele Parlamentului.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, Legislativul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat pe 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri etc., poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.

Mai sunt trei săptămâni până la alegerile parlamentare

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Парламент - Sputnik Moldova
Zece pe un loc: Aproape o mie de candidați luptă pentru cele 101 fotolii din Parlament

În circumscripțiile electorale uninominale au fost înregistrați 321 de concurenți electorali, dintre care 57 de candidați la funcția de deputat sunt independenți, iar 264 reprezintă o formațiune politică. Alți 37 de candidați au fost respinși pentru a fi înregistrați în cursa electorală în circumscripțiile electorale uninominale.

Buletinul de vot pentru circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie va conține 15 candidați electorali.

În buletinul de vot pe circumscripția națională vor fi înscriși următorii candidați:

Partidul Democrat din Moldova (cu 53 de candidați);

Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (54 de candidați);

Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” ( 54 de candidați);

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (50 de candidați);

Partidului Politic „Șor”  (51 de candidați);

Partidului politic Mișcarea Populară Antimafie (32 de candidați);

Partidul politic Partidul Nostru (54 de candidați);

Partidul Naţional Liberal (40 de candidați);

Местные выборы - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri parlamentare: Ce nu vor putea face candidații electorali după 9 februarie

Partidul Politic „Voința Poporului” (30 de candidați);

Partidul Regiunilor din Moldova (43 de candidați);

Partidul Politic „Democraţia Acasă” (37 de candidați);

Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa - Надежда” (34 de candidați);

Partidul Politic „Patria” (35 de candidați);

Pаrtidul Politic Partidul Verde Ecologist (31 de candidați);

Partidul Liberal (30 de candidați).

Pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 au fost constituite în total 2143 de secții de votare. Dintre acestea, 125 de secții de votare au fost constituite peste hotarele Republicii Moldova.

Conform datelor deținute de CEC, în listele electorale se regăsesc 2 810 303 de alegători.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0