CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. Sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului de legislatura a XX-a va începe pe data de 4 februarie. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a semnat o dispoziție în acest sens.
Începând cu săptămâna viitoare, deputații își vor relua activitatea în organele de lucru ale Parlamentului. Miercuri, 6 februarie, va avea loc ședința Biroului permanent al Parlamentului, care va stabili data primei ședințe plenare din sesiunea de primăvară.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, astăzi în cadrul unei conferințe de presă că, cel mai probabil, în această sesiune deputații se vor întruni doar într-o singură ședință plenară. Asta pentru ca partidele politice să nu folosească tribuna Parlamentului pentru campania electorală.
”Sesiunea de primăvară-vară urmează să fie deschisă la începutul lunii februarie, iar prima ședință plenară va fi decisă de Biroul Permanent”, a declarat Candu.
Candu susține că această ședință va avea o agendă foarte încărcată.
”Sunt proiecte care au fost elaborate de Guvern și de colegii din Parlament, care pot fi votate în prima lectură. Sunt și câteva numiri în baza unui concurs. Agenda este foarte încărcată”, a declarat președintele Parlamentului.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, Legislativul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.
Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat la 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri etc., poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar.
Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din acest an, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se vor alege 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.
Urmărește-ne pe rețeaua de socializare Sputnik Moldova pe OK.