Savanții sunt șocați: Sforăitul ca simptom al demenței

© Fotolia / Yuri ArcursS-a trezit bărbatul din somn
S-a trezit bărbatul din somn - Sputnik Moldova
Abonare
Savanții din Australia afirmă că insuficiența a 75% de oxigen în timpul somnului sporește riscul apariției demenței.

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Insuficiența de oxigen în timpul somnului sporește de trei ori riscul apariției demenței, la această concluzie au ajuns savanții australieni de la Universitatea Queensland.

Грипп, маска ОРЗ, ОРВИ  - Sputnik Moldova
Pneumologul Flavia Groşan: Cum Dumnezeu poţi muri prin gripă? Ceva nu e în regulă

Pacienții cu sindromul apneei sau care acuză dereglări ale ritmului respirației însoțite de sforăituri riscă mai mult ca oricine să ajungă la demență. Deficitul e oxigen, pe care îl acuză cei care sforăie în somn în mod sistematic, conduce la degradarea unor regiuni ale creierului uman. În special, mor celulele care care sunt responsabile de instruire și atgenția omului.   

Savanții, în frunte cu Elizabeth Coulson, presupun că tratarea apneei în stadiul incipient poate preveni sau stopa dezvoltarea maladiei Alzheimer – cea mai răspândită formă a demenței. Specialiștii au constatat că primele ei simptome se manifestă peste 10 ani după apariția apneei la persoanele în vârstă.

Denis Valac  - Sputnik Moldova
Vicedirector CNAM: 60 de milioane de lei pentru medicamentele compensate 100% - Detalii

În momentul de față echipa profesorului Coulson intenționează să realizeze un studiu asupra pacienților cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani, pentru a determina dacă tratarea acestei maladii poate preveni dezvoltarea demenței.

Pentru apnee este caracteristică întreruperea alimentării plămânilor cu oxigen mai mult decât pe 10 secunde.

În cazul unor dereglări regulate apare somnolența în timpul zilei, se dezvoltă sindromul oboselii cronice, scade memoria și intelectul. Apneea, de regulă, este însoțită de sforăituri.

 

Fluxul de știri
0