Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vicedirector CNAM: 60 de milioane de lei pentru medicamentele compensate 100% - Detalii

© Sputnik / OsmatescoDenis Valac
Denis Valac  - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul adjunct al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Denis Valac, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre intrarea în vigoare, începând cu 1 februarie 2019, a unei norme prin care cetățenii vor beneficia de medicamente oferite în mod gratuit din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, destinate pentru tratamentul celor mai frecvente maladii.
Vicedirector CNAM: 60 de milioane de lei pentru medicamentele compensate 100% - Detalii

Funcționarul a declarat că ’’pacienții pot afla de la medicul de familie în ce farmacii pot primi gratuit medicamentele compensate. Respectiv, în baza rețetei compensate, pacientul va putea beneficia, fără coplată, de unul dintre medicamentele care pot fi oferite gratuit şi corespund denumirii comune internaționale,’’ a declarat Denis Valac.

 ’’Inițiativa Guvernului le oferă cetățenilor posibilitatea de a beneficia de un număr mărit de medicamente oferite gratuit din fondurile obligatorii de asistență medicală. Implementarea acestei norme va genera economii în buzunarele  cetățenilor,’’ a  mai declarat directorul adjunct  al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Din cele 1430 de farmacii din țară, 1174 de farmacii sunt contractate în acest mecanism al medicamentelor compensate. Pentru implementarea acestuia, Guvernul a prevăzut mijloace financiare suplimentare în valoare de 60 de milioane de lei.

Pentru a beneficia de medicamente gratuite, fiecare persoană trebuie să respecte câțiva pași, și anume să fie înscris la un medic de familie și să fie asigurat medical, să prezinte în farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09.  Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.

Autor:Eduard Maciac

Fluxul de știri
0