Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pneumologul Flavia Groşan: Cum Dumnezeu poţi muri prin gripă? Ceva nu e în regulă

© Sputnik / Kiril Kallinikov / Accesați arhiva multimediaГрипп, маска ОРЗ, ОРВИ
Грипп, маска ОРЗ, ОРВИ  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Flavia Groşan spune că nu trebuie să ne temem să îi spunem medicului nostru ce medicaţie ne-am administrat şi ne învaţă cum trebuie să procedăm dacă ne îmbolnăvim.

BUCUREŞTI, 1 feb – Sputnik, Georgiana Arsene. Pneumologul Flavia Groşan a scris pe pagina sa de Facebook o postare care prezintă un mare interes pentru opinia publică, ce a ridicat multe semne de întrebare. Mai ales că, în urmă cu două zile, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, preciza că ne aflăm în a treia săptămână epidemică şi că avem zeci de decese provocate de gripă.

„Cum Dumnezeu poţi muri prin gripă? Ceva nu îmi este în regulă… o să fac postare despre ce înseamnă „diagnostic”, a scris medicul.

Flavia Groşan s-a ţinut de promisiune şi a venit cu explicaţii pentru toată lumea.

„Cele mai frecvente etiologii ale infecţiilor respiratorii acute sunt: virozele cu vârful de lance gripa, mycobacterii şi bacterii”, a precizat medicul primar pneumolog.

Эпидемия гриппа. - Sputnik Moldova
Pulmonolog rus, despre consecințele gripei, eficacitatea vaccinării și metode de tratament

Aceasta a menţionat că fiecare dintre aceste etiologii are o simptomatologie specifică, motiv pentru care ne sfătuieşte ce avem de făcut pentru ca vindecarea să vină mai rapid.

Febră, dureri musculare – ce e de făcut

Sfatul medicului este acela de a-i povesti doctorului despre modul în care au debutat simptomele, de cât timp durează, ce simptome reziduale sunt.

„Să nu vă fie frică să spuneţi ce medicaţie v-aţi autoadministrat. Ajută la diagnostic. Toţi avem dreptul la o răceală zdravănă, o dată pe an. Organismul poate vindeca boala. Dar cu ce preţ? Eu sunt adepta „vindecării la minut. Adică a folosirii medicaţiei”, a adăugat Flavia Groşan.

Spital - Sputnik Moldova
Societate
Epidemie de gripă la granița cu Moldova – Detaliie

În primul rând, este vorba despre un tratament etiologic, fiindcă există antibiotice cu tropism viral şi acţiuni antiinflamatorii. Apoi, spune medicul, ne gândim la tratamentul fiziopatologic şi atrage atenţia asupra insuficienţei respiratorii.

Codeina este interzisă, pentru că opreşte tusea la nivel central, motiv pentru care Flavia Groşan spune că preferă un expectorant.

”Un NU hotărât şi pentru inhalaţii cu tot felul de trăsnăi. Accept doar nebulizări cu bronhodilatoare şi antiinflamatorii standardizate. Tratament simptomatic. Scădem urgent febra şi calmăm durerile musculare, a explicat sursa citată.

Un aspect important îl reprezintă hidratarea, care trebuie făcută foarte bine. Lipsa poftei de mâncare nu trebuie să ne îngrijoreze.

Spaţiul de locuit trebuie dezinfectat, insistând asupra clanţelor de la uşi.

„Pare o epidemie uşoară de gripă. Nu vă panicaţi! Cu drag, Flavia”, a încheiat medicul.

Urmărește-ne pe rețeaua de socializare Sputnik Moldova pe OK

Fluxul de știri
0