Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Parlamentul numește un nou președinte la Curtea de Conturi – cine e candidatul

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент  - Sputnik Moldova
Abonare
Funcția de președinte al Curții de Conturi a rămas vacantă după ce fostul președinte Veaceslav Untilă a fost ales, în baza unui concurs, în funcția director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Comisia parlamentară economie, buget și finanțe se întrunește mâine, 5 februarie, în ședință pentru a decide cine va fi viitorul președinte al Curții de Conturi.

Funcția a rămas vacantă după ce fostul președinte, Veaceslav Untilă, a fost ales de aceiași comisie, în baza unui concurs, în funcția director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Acesta urmează să fie desemnat în noua funcție de Parlament, la ședința în plen de săptămâna aceasta.  

Andrian Candu cu Veaceslav Untila, președintele Curții de Conturi - Sputnik Moldova
Politică
Se schimbă președintele la Curtea de Conturi

Comisia are pe agenda de marți subiectul cu privire la examinarea dosarelor depuse pentru concursul public privind selectarea candidatului la funcția de președinte al Curții de Conturi. Membrii comisiei urmează să aprobe decizia privind candidații admiși la concurs.

Potrivit surselor Sputnik Moldova din Parlament, unul din candidații care a depus dosarul pentru a participa la acest concurs este și democratul Marian Lupu. Parlamentul urmează să ia decizia cu privire la numirea unui nou șef la Curtea de Conturi, de asemenea, până la încheierea sesiunii curente, adică până la alegerile parlamentare din 24 februarie.

Potrivit Legii cu privire la Curtea de Conturi, preşedintele Curții de Conturi este numit de Parlament pe un termen de 5 ani, la propunerea preşedintelui Parlamentului, în bază de concurs public, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Curtea de Conturi este constituită din 7 membri, inclusiv președintele și vicepreședintele Curții de Conturi.

A fost aleasă conducerea ANRE>>>

Preşedintele Curții de Conturi exercită conducerea Curţii în conformitate cu legislaţia şi organizează activitatea acesteia; numeşte şi eliberează din funcţie, în condiţiile legii, personalul Curţii de Conturi; reprezintă Curtea de Conturi în relaţiile acesteia cu alte instituţii din ţară şi de peste hotare; participă, după caz, la şedinţele Parlamentului şi ale Guvernului; organizează şi implementează sistemul de management financiar şi de control intern şi poartă răspundere managerială pentru administrarea alocaţiilor bugetare şi a patrimoniului public aflat în gestiunea Curții de Conturi.

Fluxul de știri
0