CHIȘINĂU, 4 feb – Sputnik. Ministrul moldovean al Apărării, Eugen Sturza, efectuează o vizită oficială de două zile la Bruxelles, Belgia.
Potrivit Ministerului Apărării, în Belgia, Sturza are planificate întrevederi, la sediul Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) de la Mons, cu generalul Curtis M. Scaparrotti, comandant suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR) şi generalul Odd Egil Pedersen, locţiitor al şefului statului major al Direcţiei parteneriate militare din cadrul SHAPE.
La Bruxelles, ministrul moldovean va vizita Cartierul General NATO, unde se va întâlni cu vicepreşedintele Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice, general-locotenent Steven M. Sherpo, și reprezentanta permanentă a Statelor Unite ale Americii la NATO, ambasadoarea Kay Bailey Hutchison.
Moldova ar putea fi gazda unui exercițiu militar NATO
La sfârșitul anului trecut, ministrul moldovean al Apărăii, Eugen Sturza, a declarat într-un interviu pentru presa de la Chișinău că Republica Moldova ar putea fi gazda unui exercițiu militar NATO.
Potrivit ministrului, un asemenea exercițiu nu a avut loc în Moldova timp de mai mulți ani, iar subiectul deja este pe agenda de discuții cu oficialii Alianței Nord Atlantice.
”Discutăm cu colegii din Alianţa Nord Atlantică să avem un exerciţiu pe teritoriul Republicii Moldova. De ce să mergem în altă ţară? Moldova din 2004 nu a mai avut așa exerciții. Ar fi un pas important și pentru noi”, a declarat ministrul.
Sturza susține că participarea ostașilor Armatei Naționale la exercițiile militare este una masivă. Potrivit ministrului, militarii moldoveni trebuie să poată prelua experiența de la colegii lor care au participat în conflictele armate.
”Încercăm să amplificăm acest proces. Analizăm posibilitatea de a lărgi geografic participarea noastră la exercițiile militare. Să-i facem pe militarii noștri interoperabili cu armatele altor state. Militarii noștri trebuie să poată prelua experiența de la militarii care au participat în conflictele armate. Această experiență noi o putem prelua doar prin exercițiile comune”, a declarat Sturza.
Armata Națională se înarmează
Ministrul moldovean al Apărării, Eugen Sturza, a declarat că Armata Națională va fi dotată cu cel mai performant armament și muniție, de calitate NATO. Sturza susține că deja au fost făcute achiziții importante de armament de ultimă generați.
”Nu am să vă spun ce armament am procurat. Am să vă spun că am achiziționat armament de ultimă generație, calitate NATO, cu care sunt înzestrate cele mai bune armate ale lumii”, a spus ministrul.
Ministrul a adăugat că, în 2019, Armata Națională va continua să procure armament, calificând acest proiect ca unul destul de ambițios.
”Nu ne oprim aici, pentru anul 2019 avem un proiect și mai ambițios de achiziție de armament”, a declarat ministrul.
Potrivit lui Sturza, pe lângă armament a fost procurată și muniție, doar astfel se va putea ajunge la un nivel înalt de profesionalism al militarilor din Armata Republicii Moldova.
”Am avut achiziție și de muniție. Este foarte important pentru noi. Este o premieră pentru noi. Facem pas cu pas ca să profesionalizăm armata. Îmi doresc ca atunci când vom merge în exerciții militare să fim la același nivel de înzestrare”, a declarat Sturza.
Moldova, stat neutru
Potrivit Constituției țării, Republica Moldova este un stat neutru, care și-a proclamat neutralitatea sa permanentă. Legea Supremă prevede că Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.
În Parlamentul Republicii Moldova a stat pe rafturi ani la rând un proiect de lege care prevedea reconfirmarea neutralității țării. Această inițiativă nu a fost inclusă nici măcar în ordinea de zi a ședințelor plenare, deoarece nu a fost susținută de coaliția majoritară.
Președintele țării, Igor Dodon, s-a pronunțat în repetate rânduri pentru consolidarea neutralității Republicii Moldova.
”Poziția mea fermă este că statutul constituțional de neutralitate permanentă trebuie consolidat și fortificat, iar noi trebuie să pledăm pentru recunoașterea lui internațională. Acest fapt, cu siguranță, va contribui la dezvoltarea durabilă și prosperarea Republicii Moldova ca stat contemporan”, a declarat Dodon.
Și sondajele de opinie sunt în defavoarea NATO în Moldova. Majoritatea moldovenilor se pronunță împotriva aderării țării la NATO, potrivit tuturor cercetărilor. Procentul celor care nu sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova la NATO prevalează numărului respondenților care susțin această idee.
În ultimii zece ani, Moldova a încheiat mai multe acorduri cu NATO și a lansat o serie întreagă de programe care au transformat ”pașnicul” Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) într-o chestiune inutilă.
În ţară este deschis un Centru de Informare NATO. De asemenea, în decembrie 2017, la Chișinău a fost inaugurat Oficiul NATO. Împotriva acestui lucru s-a pronunțate de mai multe ori președintele Igor Dodon.
Bugetul alocat pentru apărare este în creștere
Alocațiile din bugetul de stat pentru apărarea națională, în anul 2019, se cifrează la peste 626 de milioane de lei. În comparație cu anul precedent, bugetul alocat pentru apărarea națională anul acesta crește cu aproape 10 milioane de lei, de la 617 milioane de lei la 626 165 900 de lei.
Sondaj: Majoritatea moldovenilor sunt împotriva aderării la NATO>>>
Din această sumă, peste 382 de milioane de lei vor fi orientați pentru forțele de apărare națională. Alte peste 243,7 milioane de lei sunt îndreptați pentru alte servicii în domeniul apărării.
Volumul cheltuielilor de personal din cadrul Ministerului Apărării anul viitor se ridică la 489,3 milioane de lei.
Rezultatele alegerilor ar putea decide soarta relațiilor dintre Moldova și NATO
La 24 februarie, în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. În premieră acestea se vor desfășura în baza unui sistem electoral mixt. Unii concurenți electorali au declarat în campanie că nu vor permite aderarea țării la NATO. O parte dintre candidați susțin că dacă vor câștiga aceste alegeri parlamentare, vor închide Oficiul NATO la Chișinău.