CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Reglementarea transnistreană, securitatea regională, dar și chestiuni de politică internă și externă a țării au fost subiectele abordate vineri de președintele Igor Dodon, în cadrul întrevederii cu membrii delegației Adunării Parlamentare a NATO aflați la Chișinău. Delegația a fost condusă de deputatul lituanian Rasa Jukneviciene și de secretarul general al AP NATO, David Hobbs (Marea Britanie).
Șeful statului a atenționat asupra necesității respectării statutului de neutralitate pentru a putea promova o politică echilibrată atât în raport cu Vestul, cât și cu Estul.
”Am discutat o gamă largă de chestiuni cu privire la politica internă și externă a Republicii Moldova, reglementarea transnistreană și securitatea regională. În mod special am menţionat că Moldova respectă cu strictețe principiul constituțional al neutralității permanente, în baza căruia promovează o politică echilibrată, menită să mențină relații de parteneriat reciproc avantajoase atât cu Vestul, cât și cu Estul”, a punctat Dodon.
Dodon a accentuat că acest principiu este sprijinit de majoritatea populației, dar și de partenerii externi, statutul de neutralitatea fiind o condiția-cheie pentru păstrarea și consolidarea statalității.
Conform Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, însă începând cu anul 1994 țara noastră colaborează cu NATO în cadrul unui plan individual de acțiuni. Potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor se opun aderării Republicii Moldova la blocul militar NATO.
La sfârșitul anului 2016, premierul Pavel Filip și Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, au semnat un acord privind deschiderea biroului de legătură al NATO la Chișinău. Biroul de legătură NATO a fost inaugurat la Chișinău pe 8 decembrie 2017.
Anterior, președintele Igor Dodon și-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu deschiderea Biroului de Legătură NATO la Chișinău, menționând că acesta nu este un pas spre consolidarea suveranității, integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.
Un înalt oficial NATO vine în Republica Moldova>>>
Potrivit sondajelor, majoritatea cetățenilor se opun aderării Republicii Moldova la blocul militar NATO.