Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din cele 46 de partide din Moldova, 25 ar putea avea probleme la alegeri

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018  - Sputnik Moldova
Abonare
Din totalul de 46 de partide și organizații social-politice din Moldova, 25 vor trebui să reconfirme mandatul conducătorului dacă vor dori să participe la alegerile din 24 februarie 2019.

CHIȘINĂU, 12 dec – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut publică lista celor 46 de partide și organizații social-politice din Moldova care au dreptul să participe la alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019. 

Местные выборы  - Sputnik Moldova
Societate
Decizie de ultimă oră a CEC legată de alegerile parlamentare din 24 februarie

Informația despre aceste partite a fost prezentată comisiei de Agenția Servicii Publice (ASP).

”La solicitarea CEC, ASP a prezentat comisiei lista actualizată a partidelor și organizații social-politice din Moldova”, a declarat președintele CEC, Alina Russu.

Potrivit președintelui CEC, 25 dintre cele 46 de partide politice au mandatul expirat al liderului.

”Statistica nu este îmbucurătoare. Din 46 de partide, la 25 de partide conducătorii au mandatele expirate. Astfel, fie că este reglementarea în actele interne ale partidului că este posibilă aplicarea instituției interimatului, fie aceste partide ar trebui să-și actualizeze mandatul conducătorului ales anterior”, a declarat Russu.

CEC le-a solicitat partidelor politice ajustarea informației privind mandatul conducătorului formațiunii din Registrul partidelor politice, deținut de ASP.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul>>>

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea de ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au. 

Fluxul de știri
0