Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu prețurile la benzină în Moldova, după alegeri

Abonare
Începând cu 1 martie, prețurile la benzină vor fi calculate după o nouă metodologie: această prerogativă nu va mai aparține Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik, Daria Cernega. Conform legii care a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în ajunul încheierii sesiunii de toamnă-iarnă, dreptul de calculare a prețurilor la combustibil revine iarăși companiilor furnizoare.

Prețurile vor fi calculate reieșind din cheltuielile companiei și rata de rentabilitate care nu trebuie să depășească 10 procente.

Серджиу Чокля, Президент НБМ   - Sputnik Moldova
Ultimul pronostic al lui Sergiu Cioclea: Cu cât vor crește prețurile în 2019

De ce benzina nu se va ieftini

Expertul în economie Veaceslav Ioniță este convins că, după introducerea noii metodologii de calculare a prețurilor la benzină, nu se vor înregistra fluctuații semnificative în sensul scăderii costului combustibilului.

Prețul vă rămâne aproximativ la același nivel, chiar dacă pe piața mondială benzina va continua să se ieftinească, consideră expertul. Potrivit acestuia, în Moldova activează în fond așa-numitele companii integrate care se ocupă nu doar de comercializarea benzinei, ci și de prelucrarea produselor petroliere. De aceea, prețul de vânzare al produsului prelucrat livrat în Moldova pentru comercializarea cu amănuntul va corespunde mai curând intereselor acestor companii.

„Petrolul se va ieftini, însă nu se va ieftini produsul petrolier. Logica este simplă: dacă autoritățile moldovene nu permit obținerea câștigului din vânzări, companiile vor câștiga de pe urma prelucrării. Companiile integrate pe verticală au demonstrat în anul 2016, când pe piața mondială prețul petrolului s-a redus la jumătate, că ele pot oferi, dacă nu același preț, atunci măcar unul un pic mai ieftin. Și moldovenii plăteau liniștit”, a explicat Ioniță.

Potrivit expertului, marile companii nu pierd nimic de pe urma introducerii noii metodologii. Aceasta îi poate afecta într-o măsură mai mare pe micii distribuitori, care câștigă în exclusivitate din vânzările de benzină.

Prețul corect

Piață - Sputnik Moldova
Cum au evoluat prețurile la produsele agricole în Moldova - detalii

Până la intrarea în vigoare a noii metodologii, prețurile la combustibil în Moldova continuă să fie controlate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică care stabilește nivelul maxim al prețurilor reieșind din cotațiile internaționale. Anterior ele erau recalculate o dată pe săptămână. Însă, din august 2018, plafonul maxim nu s-a schimbat, deși pe piața mondială petrolul ba s-a ieftinit, ba iarăși s-a scumpit, afirmă Ioniță.

„În Moldova, toată esența acestei piețe constă în faptul că cei mai mulți bani sunt câștigați atunci când pe piața mondială prețurile cad. Iată un simplu exemplu: începând cu prima săptămână a lunii octombrie și până în prima săptămână a lunii decembrie, benzina s-a ieftinit dramatic: mai mult decât cu o treime, calculat în lei. Dacă în prima săptămână a lui octombrie barilul de petrol costa 1450 de lei, în prima săptămână a lui decembrie prețul era deja de 950 lei. Dar a observat cineva să scadă prețurile? De ce nimeni nu se îngrijorează?”, se întreabă Ioniță.

Economistul a menționat că, în cazul furnizorilor din Moldova, cel mai corect preț la benzină se stabilește atunci când cresc cotațiile mondiale: în asemenea situații nu poate fi vorba de creșterea veniturilor. În opinia lui Ioniță, furnizorii își compensează pierderile atunci când pe piața mondială prețurile la benzină scad, iar în Moldova ele rămân la același nivel.

Fluxul de știri
0