Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum au evoluat prețurile la produsele agricole în Moldova - detalii

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaPiață
Piață - Sputnik Moldova
Abonare
În nouă luni ale anului curent, prețurile medii de vânzare a produselor agricole s-a diminuat cu 5,1 la sută față de perioada similară a anului trecut, informează Biroul Național de Statistică.

CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Potrivit unui comunicat al BNS, prețurile pentru produsele vegetale s-au redus în medie cu 5,4 la sută. Cel mai mult s-au ieftinit pomușoare – cu 37%, sfecla de zahăr – cu 29,5%, leguminoase pentru boabe – cu 14,7%, strugurii – cu 13,9%, floarea soarelui (excluzând semințe de soi) – cu 11,1%, fructele – cu 11,0%, rapița – cu 8,7%, porumbul (excluzând semințe de soi) și soia – cu câte 7,9%.

Nicolae Ciubuc - Sputnik Moldova
Ministrul Agriculturii explică de ce producătorii de mere se confruntă cu probleme grave

În același timp s-au majorat prețurile de vânzare a culturilor cerealiere – cu 10 la sută (dintre acestea, la secara cu 38,0%, ovăz – cu 19,5%, orz – 15,3%, grâu (excluzând semințe de soi) – cu 9,3%), la legume – cu 19,9%, cartofi – cu 9,1%.

Anunț șocant! Ciubuc, despre pământ: Trebuie vândut în condițiile economiei de piață>>>

Totodată, a fost înregistrată o reducere cu 3,9% a prețurilor la produsele animaliere. Аu scăzut prețurile la ouă alimentare – cu 9,8%, vite și păsări (în masă vie) – cu 3,5% (din ele la porcine – cu 12,8%, ovine și caprine – cu 8,5%, păsări – cu 0,1%). Au crescut prețurile de vânzare doar la bovine (în masă vie) – cu 14,9% și la lapte – cu 3,6%.

Fluxul de știri
0