CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat astăzi, 23 ianuarie, al șaptelea candidat electoral pentru alegerile parlamentare pe circumscripția națională. Este vorba despre Partidul Politic ”Partidul Nostru” cu o listă în care au fost incluși 54 de candidați. În lista electorală a ”Partidului Nostru” nu a fost inclus și liderul acestei formațiuni, Renato Usatîi.
Membrii CEC au aprobat și simbolul electoral, au confirmat reprezentantul cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală, dar și persoana responsabilă de finanțe din partea ”Partidului Nostru”.
Până astăzi, CEC a înregistrat șapte candidați în circumscripția națională. Este vorba de PDM, Blocul ”ACUM” DA-PAS, PCRM, PSRM, Partidul Politic ”Șor”, Partidul Politic ”Mișcarea Antimafie” și Partidul Politic ”Partidul Nostru”.
CEC urmează să mai examineze cererile de înregistrare a încă cinci formațiuni politice din Moldova.
”Cererile vor fi examinate la ședința CEC din 24 ianuarie”, a declarat președintele Comisiei, Alina Russu.
Joi, 24 ianuarie, se încheie perioada de recepționare a dosarelor la CEC din partea pretendenților la funcția de deputat pe circumscripția națională și la Consiliile Electorale de Circumscripție din partea celor care vor să candideze pe circumscripțiile uninominale.
Din data de 25 ianuarie, candidații înregistrați în circumscripțiile națională și uninominale pot începe oficial agitația electorală.
Potrivit Planului Calendaristic aprobat de CEC, depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare din 24 februarie are loc din 26 decembrie 2018 și până la data de 24 ianuarie 2019, inclusiv.
Alegerile din 24 februarie: De ce vom primi patru buletine de vot>>>
Codul Electoral al Republicii Moldova prevede că perioada de recepționare a dosarelor de către organele electorale are loc cu până cel târziu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.
Tot până la data de 24 ianuarie 2019, inclusiv, CEC urmează să adopte Hotărârea cu privire la modelul buletinului de vot pentru alegerile parlamentare.
Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.
În aceiași zi cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va fi organizat un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă susțin propunerea de a reduce numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și cea ca poporul să poată demite deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile.