Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră la alegeri: Ce se schimbă în procesul de votare de peste hotarele țării

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Premieră la alegeri. Peste două milioane de buletine de vot vor fi trimise către secțiile de votare de peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Explicația CEC.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 din Republica Moldova, peste hotarele țării, în premieră, vor fi trimise mai multe buletine de vot. Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să mărească cu două mii numărul buletinelor de vot transmise în fiecare secție de votare de peste hotare. Astfel, dacă la scrutinele precedente în fiecare secție de votare erau transmise câte 3 mii de buletine de vot, în acest an numărul lor se va ridica la 5 mii.

Местные выборы - Sputnik Moldova
Alegerile din 24 februarie: De săptămâna aceasta intrăm într-o nouă etapă

Vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, a declarat că în secțiile de votare de peste hotarele țării vor fi transmise în acest an peste două milioane de buletine de vot.  

”Numărul buletinelor de vot care vor fi repartizate secțiilor de votare de peste hotare a crescut de la trei mii la cinci mii. CEC va transmite peste hotarele țării două milioane 500 de mii de buletine de vot”, a precizat vicepreședintele CEC.

CEC a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate pentru alegeri și referendumul republican consultativ din 24 februarie.

Alegerile din 24 februarie: De ce vom primi patru buletine de vot>>>

Astfel, în circumscripția electorală uninominală nr. 49 la est de Republica Moldova se vor organiza 27 secții de votare, pentru circumscripția electorală uninominală nr. 50 la vest de Republica Moldova – 83 secții de votare, iar pentru circumscripția electorală uninominală nr. 51 SUA, Canada – 15 secții de votare.

”Sunt state în care pentru prima dată au fost deschise secții de votare pentru alegerile parlamentare. Este vorba despre Croația, Georgia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite”, a explicat vicepreședintele CEC.

Potrivit hotărârii CEC, consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale uninominale nr.49 la est de Republica Moldova, nr.50 la vest de Republica Moldova și nr.51 SUA, Canada, în comun cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, vor stabili sediile secțiilor de votare și vor asigura dotările necesare funcționării acestora.

Potrivit vicepreședintelui CEC, procedura de constituire a secțiilor de votare peste hotare este mult mai complexă decât cea de constituire a secțiilor de votare în interiorul țării. În acest proces sunt implicate mai multe autorități: Guvernul, MAEIE și CEC.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Societate
Peste 2 mii de secții de votare au fost constituite pentru alegerile din februarie

”Legea prevede două elemente de bază de constituire a secțiilor de votare peste hotare. Obligatoriu, acestea se constituie în incinta misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Secțiile de votare peste hotare se pot constitui și în afara misiunilor diplomatice. Procesul de deschidere în afara secțiilor diplomatice și misiunilor consulare nu ține doar de competența autorităților statului nostru, ci și a statului de reședință”, a explicat Ciubotaru.

Vicepreședintele CEC a mai precizat că nu toate țările gazdă permit deschiderea secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice. Este vorba despre Canada și Germania.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Listele electorale: Ce trebuie să știe candidații la alegerile din 24 februarie>>>

În aceiași zi cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va fi organizat un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă susțin propunerea de a reduce numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și cea ca poporul să poată demite deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile.

Fluxul de știri
0