Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mass-media din SUA: Ce armă a Federației Ruse este mai înfricoşătoare decât cea nucleară

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaПуск баллистической ракеты ОТРК "Искандер-М" с полигона Капустин Яр
Пуск баллистической ракеты ОТРК Искандер-М с полигона Капустин Яр - Sputnik Moldova
Abonare
Rachetele rusești cu focoase non-nucleare sunt mai degrabă letale decât armele nucleare și Statele Unite fac o mare greșeală părăsind Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune (INF), scrie Foreign Policy.

CHIȘINĂU, 21 ian - Sputnik. Publicația, citată de RIA Novosti, notează că ieșirea din Tratatul INF poate fi în detrimentul Washingtonului. De exemplu, Moscova nu are nevoie în mod special să își construiască potențialul nuclear, dar ruperea acordului îi va permite să implementeze noi rachete la sol cu focoase convenționale.

Revista arată că, la momentul semnării Tratatului INF, părțile nu au crezut în mod special că acordul ar interzice, de asemenea, rachete cu focoase non-nucleare, deoarece au fost considerate secundare după omologii lor nucleari.

Serguei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Serghei Lavrov: Statele Unite ale Americii caută motive pentru a ieși din Tratatul INF

Cu toate acestea, unii au înțeles potențialul armelor non-nucleare de înaltă precizie - în această privință, publicația reamintește cuvintele rostite în 1984 de Nikolai Ogarkov, care la acel moment era șeful Statului Major al Forțelor Armate ale URSS. În opinia sa, rachetele ghidate cu precizie cu o gamă extinsă de zboruri pot crește dramatic capabilitățile distructive ale armelor non-nucleare, ceea ce le face în cele din urmă aproape de cele nucleare în termeni de eficiență.

De asemenea, este subliniat, de asemenea, faptul că NATO folosește un arsenal larg de rachete de croazieră care intră sub incidența restricțiilor INF. Lovitura pentru aceasta a fost plasarea unor astfel de arme pe nave de război, submarine și aeronave. Pentru Rusia, la rândul său, singura cale de a răspunde amenințării din partea Apusului rămâne dezvoltarea unor rachete mult mai letale non-nucleare cu bazare la sol - Moscova are astfel de tehnologii, iar retragerea Washingtonului din Tratat va face posibilă aducerea lor la viață.

Acordul privind rachetele

Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și de scurtă acţiune - un acord între URSS și SUA, semnat în 1987: părțile s-au angajat să distrugă toate complexele de rachete balistice și de croazieră cu bazare la sol cu rază medie (1000-5500 kilometri) și scurtă (500-1000 kilometri) de acţiune. Nu le produceți, nu le testați și nu le instalați în viitor.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin a vorbit despre răspunsul Rusiei la ieșirea Statelor Unite din Tratatul INF

În ultimii ani, Moscova și Washington s-au acuzat în mod regulat reciproc că au încălcat Tratatul INF. Rusia a declarat în repetate rânduri că îndeplinește cu strictețe obligațiile care îi revin în temeiul contractului. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a menționat că Moscova are întrebări serioase către Washington privind punerea în aplicare a tratatului de către americani. Potrivit acestuia, acuzațiile americane de încălcare a Tratatului INF de către Moscova sunt neconforme, racheta 9M729 a fost testată în perimetrul permis de acord.

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat la 4 decembrie 2018 că Rusia are 60 de zile pentru a "reveni la punerea în aplicare" a INF. El a adăugat că, dacă acest lucru nu se întâmplă, Washingtonul își va suspenda obligațiile în temeiul tratatului. Statele Unite au clarificat că acest lucru se poate întâmpla deja din 2 februarie.

Fluxul de știri
0