Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Serghei Lavrov: Statele Unite ale Americii caută motive pentru a ieși din Tratatul INF

© Sputnik / Alexeï FilipovSerguei Lavrov
Serguei Lavrov - Sputnik Moldova
Abonare
SUA caută motive pentru ieșirea din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, consideră ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 19 ian – Sputnik. Rusia a testat racheta 9m729 pe o rază care este admisă de Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov în cadrul unei conferințe de presă după discuții purtate cu omologul său german, Heiko Maas.

El a menționat că Rusia “a fost nevoită să scoată cu cleștele” din gura SUA denumirea rachetei ruse, din cauza căreia Washingtonul acuză Moscova de încălcarea tratatului.

Пресс-конференция главы МИД РФ С. Лаврова - Sputnik Moldova
Rusia
Serghei Lavrov: SUA nu au dorit să audă propunerile noastre privind INF

“Le-am explicat că au existat testări, că a fost o rază respectivă, care este permisă de tratatul INF, le-am solicitat să prezinte anumite dovezi concrete. Probabil, chiar dacă ei sunt convinși că raza a fost depășită, dacă au niște imagini realizate de satelit sau altceva, nu ni s-a prezentat nimic”, a spus Lavrov.

În ultimii ani, Moscova și Washington se acuză reciproc de încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare. Rusia a declarat în mai multe rânduri că respectă cu strictețe prevederile tratatului. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a menționat că Moscova are mai multe pretenții față de SUA în ceea ce privește respectarea acordului de către americani. Potrivit lui, acuzațiile aduse de SUA despre încălcarea de către Moscova a INF sunt lipsite de conținut, racheta 9М729 a fost testată pe o rază care este admisă de tratat.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat pe 4 decembrie că Rusia are la dispoziție 60 de zile pentru a reveni la respectarea INF. Acesta a mai adăugat că în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Washingtonul își va suspenda toate obligațiile asumate prin tratat începând cu 2 februarie.

Fluxul de știri
0