Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, nu a prezentat noul plan pentru Brexit

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În ciuda tuturor așteptărilor, premierul britanic Theresa May nu a prezentat astăzi un “plan B” de ieșire a Marii Britanii din UE, însă a promis să dea dovadă de mai multă transparență în negocierile pentru Brexit.

CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. Prim-ministrul Marii Britaniei, Theresa May, în timpul unui discurs rostit în Parlament, în ciuda tuturor așteptărilor, nu a prezentat niciun “plan B” pentru Brexit, limitându-se la niște promisiuni de a da dovadă de mai multă transparență în ceea ce privește negocierile cu UE pentru ieșirea din comunitatea europeană.

Parlamentul Marii Britanii după votul asupra acordului Brexit - Sputnik Moldova
Brexit: Aplicaţie pentru europenii care vor reşedinţă permanentă în Marea Britanie

Săptămâna trecută Parlamentul a respins proiectul de acord propus de May, care fusese anterior coordonat cu UE și cabinetul de miniștri. Cea mai mare parte a deputaților s-a arătat nemulțumită de prevederile documentului, împotriva căruia au votat 432 de parlamentari, iar pro - 202. Acordul a fost criticat atât de susținătorii unui "Brexit dur", cât și de cei care cer organizarea unui nou referendum cu privire la apartenența la UE. După eșecul suferit, guvernul a anunțat că va prezenta un „plan B” pe 21 ianuarie, dezbaterile și procedura de vot urmând să aibă loc pe 29 ianuarie.

“Chiar dacă Guvernul Majestății Sale este autorizat să negociere, Executivul se va consulta cu Parlamentul în ceea ce privește mandatul pentru următoarele negocieri ale Brexit-ului”, a spus May.

Ea a repetat tezele pe care le mai invocase anterior: mutarea datei Brexit este inoportună, acest lucru nu exclude varianta ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord, că se pronunță împotriva unui nou referendum, iar retragerea cererea de ieșire din UE ar fi o ignorare a voinței poporului.

“Iată de ce mă voi concentra asupra obținerii susținerii pentru un acord cu UE pentru Brexit”, a spus May.

London, UK - Sputnik Moldova
Cum vor fi respectate drepturile moldovenilor cu cetățenie română în Anglia după Brexit

De asemenea, ea a negat informațiile apărute recent în presă potrivit cărora Guvernul ar intenționa să revadă „acordul din Vinerea Mare” pentru a soluționa problema frontierei între Irlanda de Nord și Irlanda.

“Aș vrea să precizez că nu vom revizui acordul din Vinerea Mare”, a menționat premierul britanic, anunțând că va încerca să obțină o soluție în “problema irlandeză” care ar fi acceptată de Parlament.

May a promis că va coopera mai strâns cu parlamentul, reprezentanții tuturor partidelor, precum și cu cele mai importante partide din Irlanda de Nord și alte regiuni.

„Vom da dovadă de o mobilitate și deschidere mai mare în următoarea etapă de negocieri”, a promis ea.

Brexit - Sputnik Moldova
Premierul francez: Am activat pregătirile pentru scenariul „fără acord pe Brexit”

Încercând să obțină susținerea unei părți a laburiștilor, May a promis că va acorda o mai mare atenție la protecția drepturilor muncitorilor și respectarea standardelor ecologice după Brexit.

“Înțeleg că acum Parlamentul nu observă o poziție clară a Guvernului, pentru că aceasta este acum în faza de discuții și definire”, a menționat May.

Singurul anunț real făcut de premierul britanic a fost cel legat de scutirea de taxa de 65 de lire sterline a cetățenilor europeni, care vor solicita dreptul de ședere în Marea Britanie.

Fluxul de știri
0