Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Brexit: Aplicaţie pentru europenii care vor reşedinţă permanentă în Marea Britanie

© REUTERS / REUTERS TVParlamentul Marii Britanii după votul asupra acordului Brexit
Parlamentul Marii Britanii după votul asupra acordului Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi, Guvernul de la Londra lansează o aplicaţie mobilă prin intermediul căreia cetăţenii europeni stabiliţi în Regatul Unit pot solicita reşedinţa permanentă.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. La momentul de faţă, în Regatul Unit trăiesc trei milioane şi jumătate de cetăţeni ai altor state ale Uniunii Europene. Ei trebuie să solicite statutul de rezident permanent – aşa numitul „settled status” dacă vor să lucreze în continuare în ţară, dar şi pentru a beneficia de asistenţă socială, după ce aceasta nu va mai fi membră a UE.

Brexit - Sputnik Moldova
Premierul francez: Am activat pregătirile pentru scenariul „fără acord pe Brexit”

Utilizatorii trebuie să îşi fotografieze paşapoartele biometrice şi faţa pentru a-şi confirma identitatea. Apoi sunt direcţionaţi spre un site de Internet unde îşi înregistrează adresa şi îşi pot da acordul pentru verificarea situaţiei fiscale, pentru confirmarea adresei. Ei trebuie să îşi declare cazierul judiciar, iar condamnările pentru infracţiuni grave pot duce la respingerea cererilor de reşedinţă, notează agerpres.ro

Deocamdată, aplicaţia nu funcţionează pe iPhone, dar sunt negocieri cu Apple pentru a permite şi accesul utilizatorilor telefoanelor respective.

La finalul anului trecut, în noiembrie şi decembrie, s-a făcut testarea aplicaţiei, cu datele a 30.000 de persoane.

In this image from TV, Britain's Prime Minister Theresa May gives a statement to parliament Monday July 9, 2018. - Sputnik Moldova
Politică
UK: Va fi prezentat un nou acord cu privire la Brexit - May nu exclude o ieşire fără acord

Rezultatele sunt îmbucurătoare, fiindcă, aşa cum a anunţat deja Home Office (ministerul de interne), 81% din cereri au fost rezolvate în maximum o săptămână, iar circa 10% au rămas nesoluţionate la trei săptămâni după încheierea testului. Niciun dosar nu a fost respins. Pentru a face faţă activităţii, au fost angajate 1900 de persoane. Potrivit unor estimări s-ar putea înregistra până la 6000 de cereri pe zi.

Cei interesaţi vor trebui să achite suma de 65 de lire sterline, echivalentul a 74 de euro, adică preţul unui paşaport.

Pentru cei care au deja statutul de rezident permanent, procedura este gratuită.

Angela Merkel - Sputnik Moldova
Cancelarul german, Angela Merkel, regretă respingerea acordului cu privire la Brexit

Din 30 martie, cererile vor putea fi trimise şi prin poştă sau depuse la administraţiile locale.

Dacă se va ajunge la un acord între Londra şi Bruxelles în legătură cu Brexit-ul, cetăţenii europeni stabiliţi în Regatul Unit înainte de sfârşitul lui 2020 vor putea cere drept de şedere permanent. Termenul limită pentru depunerea cererilor ar urma să fie 30 iunie 2021.

În lipsa unui acord, însă, termenul limită pentru cereri va fi 31 decembrie 2020.

Fluxul de știri
0