Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unii agenți economici ignoră o hotărâre de Guvern care vizează viitorul angajaților

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди
Люди  - Sputnik Moldova
Abonare
Nu toți agenții economici din țară au luat în serios o hotărâre de Guvern, care se referă la viitoarele pensii ale angajaților.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) continuă procesul de scanare a informațiilor din carnetele de muncă aferente perioadelor de până în 1 ianuarie 1999. CNAS a publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova graficul de prezentare a carnetelor de muncă pentru scanare a fiecărui plătitor de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat care are calitatea de angajator.

”La etapa actuală, constatăm că nu toți agenții economici s-au conformat prevederilor hotărârii Guvernului de prezentare în termenele stabilite a carnetelor de muncă”, potrivit Serviciului Fiscal de Stat (SFS).

Fiscul atenționează că în cazul în care persoanele angajate la moment în cadrul entității economice nu au activat în câmpul muncii până la 1 ianuarie 1999, este necesar ca angajatorul să anunțe în scris Casa teritorială de Asigurări Sociale, unde este înregistrat în calitate de plătitor de contribuții, despre lipsa carnetelor de muncă pasibile scanării.

Рабочее место - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Atenție! Ce nu veți mai primi din 2019 la angajarea la un nou loc de muncă

Casa Națională de Asigurări Sociale desfășoară procedura de scanare a informației din carnetele de muncă. Acest proces trebuie să se încheie până la 15 decembrie și se face în scopul completării conturilor personale de asigurări sociale cu informația privind stagiul de muncă realizat până la 1 ianuarie 1999.

Până la 15 decembrie 2018, CNAS va scana informația din carnetele de muncă prezentate de către angajatori, de către persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător şi în prezent nu au statut de angajat, dar dețin carnete de muncă sau de către persoanele fizice care nu sunt beneficiare de pensii. Această hotărâre de Guvern vine să completeze Legea care prevede anularea, de la 1 ianuarie 2019, a carnetelor de muncă.

Conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, le vor elibera salariaților carnetele de muncă până la data de 28 decembrie 2018. Până la înmânarea carnetului de muncă, angajatorul va face ultima înscriere în acesta privind funcția deținută. Înscrierile în carnetele de muncă efectuate până la 1 ianuarie 2019 își păstrează valabilitatea și pot fi utilizate la necesitate.

Nu toți angajații din Moldova vor să renunțe la carnetele de muncă>>>

La data de 1 ianuarie 2019, în Republica Moldova se anulează toate carnetele de muncă. Deputații de la Chișinău au votat, în iulie 2017, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prin care au fost introduse modificări şi la Codul Muncii. Astfel, prin legea respectivă au fost excluse toate normele referitoare la carnetul de muncă.

În condiţiile operării modificărilor la Legea privind sistemul public de pensii, persoanele care solicită dreptul la pensie urmează să confirme documentar stagiul de cotizare pe tot parcursul activităţii. Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare este reflectat în conturile personale ale asiguraţilor, prin prezentarea lunară de către angajator a declaraţiei persoanei asigurate. Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original şi copie.

Carnetele de muncă se țin pentru toți salariații. În carnetele de muncă se înscriu datele cu privire la salariat, la activitatea lui de muncă și la stimulările pentru succesele realizate în unitate. Nu se înscriu în carnetul de muncă doar sancţiunile disciplinare. Înscrierile cu privire la motivele încetării contractului individual de muncă se efectuează în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, indicându-se articolul, alineatul, punctul și litera corespunzătoare din lege.

Fluxul de știri
0