CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat o hotărâre privind condamnarea antisemitismului și promovarea toleranței. Potrivit ministrului Justiției, Victoria Iftodi, prin această hotărâre se propune aprobarea definiției de lucru a antisemitismului, adoptată în cadrul alianței internaționale pentru memoria Holocaustului de la București, în perioada 23-26 mai 2016.
”Prezenta hotărâre de guvern reprezintă o manifestare publică suplimentară a intenției Republicii Moldova de a sprijini eforturile și de ași onora obligațiile ce-i revin în calitate de membru sau cu statut observator în diverse organizații internaționale a căror misiune este protecția drepturilor omului și combaterea oricăror forme de discriminare”, a declarat Iftodi în cadrul ședinței de vineri a Guvernului.
Definiția de lucru a antisemitismului
Definiția de lucru a antisemitismului aprobată de Guvern este următoarea: ”Antisemitismul reprezintă o anume percepție referitoare la evrei, care poate fi exprimată ca fiind ură împotriva evreilor. Manifestările verbale și fizice de antisemitism sunt îndreptate împotriva evreilor și ne-evreilor și/sau proprietăților acestora, împotriva instituțiilor comunităților evreiești și locațiilor lor religioase”.
Potrivit notei informative, definiția nominalizată nu este obligatorie din punct de vedere juridic pentru autoritățile statelor care o adoptă.
Principalele prevederi ale proiectului
Definiția este suplimentată de o listă exemplificată de atitudini și fapte care pot fi percepute ca manifestări de antisemitism, cu scopul abordării complexe a problemei antisemitismului:
- Instigarea, participarea sau justificarea uciderii sau prigonirii evreilor în numele unei ideologii radicale ori al unei viziuni sau religii extremiste;
În prezent, această definiție a fost aprobată de 8 state. Este vorba de Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Israel, Austria, România, Germania, Bulgaria, Lituania, fosta Republică Iugoslavă Macedonia.
La 1 iunie 2017, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a aprobat această definiție și a chemat statele membre ale UE să adopte și să aplice definiția de lucru a anitisemitismului folosită de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Autorii precizează că această recomandare nu are implicări legale imediate, însă se atenționează toate autoritățile publice de a lua în considerație definiția respectivă în activitatea sa, în special să fie utilizată cu ocazia formării profesionale a funcționarilor publici din educație, cultură, organele de drept, precum și la sensibilizarea sistemului judiciar în domeniul vizat.
Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul în iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului.
Relațiile Moldo-israeliene
Recent, președintele Igor Dodon au întreprins o vizită de lucru în Israel unde a discutat cu omologul său Reuven Rivlin, dezvoltarea relațiilor bilaterale.
În contextul cooperării și securității regionale, șeful statului a constatat existența unei poziții comune în privința condamnării terorismului internațional și a antisemitismului.