Ghevorg Mirzaian, conferențiar, departamentul politologie al Universității de Finanțe pe lângă Guvernul Federației Ruse
Răspunsurile ministrului au demonstrat clar că pentru diplomația rusă anul 2018 a fost în această regiune un an al situațiilor complicate și al unor anumite incertitudini. Incertitudini care trebuie clarificate deja în anul 2019.
Cu cine să discuți?
Majoritatea întrebărilor s-au referit, desigur, la Ucraina. Serghei Lavrov a recunoscut de fapt că în relațiile cu Kievul se observă o stagnare, însă vina este a Ucrainei. Autoritățile ruse au încercat să elaboreze o formă de coexistență cu țara vecină, însă, foarte curând, au înțeles că nu ai cu cine negocia. Partea ucraineană este, pur și simplu, incapabilă să negocieze și, în opinia lui Lavrov, este inadecvată.
„Referitor la chestiunea cât de adecvată este aceasta: unul dintre criterii este de a respecta propria Constituție și obligațiile pe care le-ai semnat aderând la convențiile internaționale. Legea ucraineană cu privire la educație și proiectul de lege privind statutul limbii ucrainene ca limbă de stat sunt o încălcare flagrantă a Constituției Ucrainei”, a subliniat ministrul.
Pe de altă parte, în relațiile ruso-ucrainene apar regulat diferite crize care trebuie soluționate. De exemplu, luarea ostatecilor de către Ucraina, care sunt atât cetățeni ruși, cât și ucraineni, acuzați de Kiev că activează în interesul Moscovei, deoarece spun adevărul despre starea de lucruri din nenorocita lor țară. La ora actuală Rusia soluționează problema eliberării ostaticilor prin intermediul schimbului. Însă această practică este vicioasă, fiindcă stimulează Kievul să continue arestările, drept confirmare fiind cazul jurnalistului Kirill Vîșinski.
Dar ce fel de practici ar putea să mai aplice Rusia? Să recurgă la operațiuni militare pentru eliberarea oamenilor? Poate că această variantă merită să fie examinată, însă ea poate genera probleme serioase pentru Moscova pe arena internațională. De aceea Moscovei nu-i rămâne decât să influențeze asupra partenerilor ucraineni prin intermediul sponsorilor acestora din străinătate. De exemplu, prin intermediul Germaniei al cărui ministru de Externe, Heiko Maas, va avea în viitorul apropiat o întrevedere cu Serghei Lavrov.
Cu părere de rău, influența acestor sponsori (adică a europenilor) asupra Kievului este limitată, de aceea, pentru soluționarea eficientă a contradicțiilor, Moscova va fi nevoită totuși să aștepte până vor trece alegerile din Ucraina și va avea loc schimbarea puterii în această țară.
Continuarea articolului Ghevorg Mirzaian este pe ru.sputnik.md.