Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Patimi după Brexit: Cum vor fi afectați moldovenii din Anglia după respingerea acordului

© Sputnik / Justin Griffiths-Williams / Accesați arhiva multimediaУчастники акции в поддержку Brexit в Лондоне
Участники акции в поддержку Brexit в Лондоне - Sputnik Moldova
Abonare
Camera Comunelor a Marii Britanii a respins acordul Brexit negociat de prim-ministrul Theresa May cu Bruxellesul. Cum vor fi afectați moldovenii cu cetățenie română, care locuiesc în Regatul Unit.

CHIȘINĂU, 16 ian - Sputnik. Camera Comunelor a respins marți acordul pentru Brexit - 432 de deputați au votat împotrivă, iar pentru - 202. Întrebarea pe care și-o pune acum toată lumea este ce se va întâmpla în continuare, în contextul în care data limită la care Marea Britanie trebuie să părăsească spațiul comunitar este 29 martie curent.

Pericol major de ieșire haotică a Marii Britanii din UE

După votul istoric de ieri, negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a declarat în Parlamentul European că riscul de a nu avea niciun acord pe Brexit nu a fost niciodată mai mare și că îi este teamă "mai mult ca niciodată" de o ieșire haotică a Marii Britanii din UE.

British Parliament - Sputnik Moldova
Politică
Acordul Brexit a fost respins - parlamentarii britanici au votat împotrivă (VIDEO)

Barnier a sugerat că UE este gata să renegocieze o nouă înțelegere privind ieșirea Marii Britanii din UE, dacă Londra este dispusă să renunțe la unele dintre "liniile roșii" existente în cadrul planului Brexit anterior, acum respins, al premierului Theresa May.

Mai mulți politicieni britanici invocă necesitatea unui nou acord, de exemplu fostul ministru britanic de Externe Boris Johnson. Potrivit acestuia, Marea Britanie are nevoie de un "acord mai bun", mai avantajos, care să ofere o mai mare libertate Regatului Unit în stabilirea propriilor legi și în desfășurarea comerțului liber.

Totodată, un grup de 71 de deputați laburiști i-au scris liderului partidului, Jeremy Corbyn, îndemnându-l să renunțe la politica de redeschidere a discuțiilor cu UE, spunându-i, în schimb, să obțină un al doilea referendum pentru a trece de impasul Brexit din Parlament.

Iohannis zice ba – un nou acord nu va fi negociat

Referindu-se la din Parlamentul britanic, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că întrebarea principală acum este ”ce urmează”.

”Trebuie analizate două aspecte importante și pentru UE și pentru noi: primul, guvernul Marii Britanii trebuie să își clarifice poziția, pentru că nu s-au epuizat căile care pot duce la aprobarea acestui acord”, a explicat Iohannis, precizând și al doilea aspect: ”UE e pregătită și pentru alte variante”.

În ceea ce privește eventualitatea renegocierii acordului, Iohannis a făcut o precizare foarte clară: „Cei 27 rămânem uniți, iar acordul nu va fi renegociat”.

”UE e pregătită pentru toate variantele posibile, iar noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru de președinte al Consiliului Uniunii Europene”, a mai spus Iohannis.

Au sau nu românii motive de panică?

Referindu-se la situația românilor care locuiesc în Marea Britanie, Iohannis a spus că aceștia nu au de ce să intre în panică și nu e cazul ”să intrăm în fibrilații”.

”În cazul în care se aprobă acordul (Brexit) - românii din Marea Britanie au toate drepturile asigurate și garantate”, a explicat președintele român. ”Dar suntem pregătiți să ducem negocieri și în alte scenarii – nimeni nu trebuie să-și facă probleme pentru românii din Marea Britanie”, a adăugat el.

Pe de altă parte, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat că decizia Parlamentului de la Londra cu privire la acordul Brexit este regretabilă, însă aceasta trebuie respectată.

Potrivit șefului diplomației române, această decizie echivalează cu o ieşire din Uniunea Europeană fără nici un fel de prevederi juridice şi a susţinut că, în acest caz, se vor crea probleme pentru toţi cetăţenii europeni aflaţi în această ţară, inclusiv pentru cei români. 

Teodor Meleșcanu - Sputnik Moldova
Brexit: Meleșcanu îl contrazice pe Iohannis - „vor fi probleme pentru cetățenii români”

Ministrul român de Externe a subliniat că la nivelul UE există o solidaritate care s-a manifestat în acceptarea proiectului de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniune şi în declaraţia politică privind viitorul relaţiilor dintre Marea Britanie şi UE.

Ce se va întâmpla cu moldovenii rezidenți în Marea Britanie după Brexit

Amintim că la referendumul organizat în 2016 aproape 52 la sută dintre britanici au votat pentru ieșirea țării lor din spațiul comunitar. Termenul limită pentru aceasta este 29 martie 2019.

Ce se va întâmpla cu moldovenii din Marea Britanie, care dețin cetățenia română? Se știe că cetățenii europeni rezidenți în Marea Britanie vor beneficia în continuare de dreptul de a locui, munci și studia acolo, fără restricții, până la finalul lui 2020.

După această dată, cei care au trăit în Marea Britanie cel puțin cinci ani pot solicita online așa-numitul statut special, un document care le va garanta drepturile actuale. Cei care au mai puțin de cinci ani de rezidență la momentul respectiv, pot rămâne până la termenul la care legea le permite să obțină statutul special.

Există și problema condițiilor de călătorie în Marea Britanie și anume, dacă cetățenii europeni vor avea nevoie de vize. Pentru călătorii de scurtă durată viza nu va fi necesară. Însă cei care vor dori să muncească, să studieze sau să locuiască în Marea Britanie, după Brexit, ar putea să aibă nevoie de un permis. Însă nu există deocamdată certitudine în această chestiune atâta timp cât nu sunt stabiliți termenii viitoarei relații dintre UE și Marea Britanie.

Fluxul de știri
0