Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Meleșcanu îl contrazice pe Iohannis - „vor fi probleme pentru cetățenii români”

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul de Externe spune că, deşi decizia Parlamentului de la Londra cu privire la acordul Brexit este regretabilă, trebuie să o respectăm.

BUCUREŞTI, 16 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Brexitul stârneşte reacţii și abordări publice diferite printre oficialii români. Astfel, în timp ce preşedintele României a susţinut că nimeni nu trebuie să îşi facă probleme pentru românii din Marea Britanie şi că nu e cazul „să intrăm în fibrilaţii” în urma eșecului semnării Acordului, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, îl contrazice.

A protester wearing a Europen Union flag themed beret takes part in an anti-Brexit demonstration after Britain's Prime Minister Theresa May triggered the process by which the United Kingdom will leave the Euopean Union, in Birmingham, Britain March 29, 2017. - Sputnik Moldova
Situaţia moldovenilor cu cetățenie română după Brexit. Vor fi forţaţi să plece?

Potrivit șefului diplomației române, decizia Parlamentului de la Londra cu privire la acordul Brexit echivalează cu o ieşire din Uniunea Europeană fără nici un fel de prevederi juridice şi a susţinut că, în acest caz, se vor crea probleme pentru toţi cetăţenii europeni aflaţi în această ţară, inclusiv pentru cei români. Meleşcanu a precizat că, la momentul de faţă, ceea ce ne interesează este ca autorităţile britanice să trimită o comunicare oficială cu privire la ceea ce doresc să facă de acum înainte. Totuşi, şeful MAE recunoaşte că acest lucru este unul delicat, având în vedere că, o dată cu ocazia votului s-a cerut şi o moţiune de neîncredere în primul ministru „şi va trebui să trecem, probabil, şi peste cursul zilei de astăzi şi peste această temă”.

Probleme şi pentru cetăţenii români

„În cazul unei ieşiri a Marii Britanii fără niciun fel de acord cu UE, într-adevăr se vor crea probleme şi pentru cetăţenii români care sunt în Marea Britanie şi pentru cetăţenii din Marea Britanie care sunt din diverse ţări din UE, inclusiv din România. Această ieşire fără niciun fel de acord ar putea crea probleme directe şi pentru cetăţenii români şi pentru toţi cetăţenii europeni care trăiesc, studiază, lucrează în Marea Britanie", a afirmat Meleşcanu la sediul MAE, potrivit agerpres.ro

Ministrul român de Externe a subliniat că la nivelul UE există o solidaritate care s-a manifestat în acceptarea proiectului de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniune şi în declaraţia politică privind viitorul relaţiilor dintre Marea Britanie şi UE.

"Vă asigur că din partea noastră va exista toată disponibilitatea pentru a face tot ceea ce ne este în putinţă, astfel încât retragerea Marii Britanii să fie o retragere ordonată, bazată pe nişte documente juridice, decât varianta cealaltă care este pur şi simplu o ieşire din UE fără niciun fel de reglementări", a explicat demnitarul român.

România, deschisă dialogului

Meleşcanu a precizat că UE aşteaptă o comunicare din partea Guvernului britanic legată de ceea ce doreşte să facă în continuare.

"În funcţie de ceea ce vor prezenta oficialităţile de la Londra, va trebui să vedem şi cum putem să răspundem. (...) Din punctul nostru de vedere, ca Preşedinţie (n.r. a Consiliului UE), suntem la dispoziţie pentru a căuta să găsim orice posibilităţi pentru continuarea dialogului, va trebui, însă, să vedem care sunt poziţiile Marii Britanii şi care este poziţia la nivelul UE”, a punctat Meleşcanu.

Acesta a adăugat că România, ca Preşedinţie rotativă a UE, este gata să pună la dispoziţie toate facilităţile pentru a avea discuţii pe tema aceasta.

Reamintim că ieri Parlamentul britanic a respins cu o largă majoritate acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxelles-ul, într-un vot extrem de important privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din UE.

Astăzi, guvernul condus de May se va confrunta cu o moţiune de cenzură depusă de opoziţia laburistă.

Fluxul de știri
0