Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Exclusiv: O fracțiune din Parlament pierde doi deputați, iar alta câștigă două mandate

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 14.12.2018
Заседание Парламента 14.12.2018  - Sputnik Moldova
Abonare
Manevre politice în Parlament: o fracțiune rămâne fără doi deputați, iar alta se mărește cu doi parlamentari. Cine pierde și cine câștigă.

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Două fracțiuni parlamentare vor avea pe ultima sută de metri a activității Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XX-a câte doi deputați noi. Este vorba despre fracțiunile PDM și PCRM.

Comisia Electorală Centrală are pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 15 ianuarie, chestiunea cu privire la inițierea procedurii de validare a unor mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Ulterior, mandatele celor patru deputați urmează să fie validate de Curtea Constituțională.

Raisa Apolschi - Sputnik Moldova
Politică
Raisa Apolschi a fost numită de Parlament judecător la Curtea Constituțională

Cele patru mandate de deputat au rămas vacante după ce la ultima ședință a Parlamentului din sesiunea de toamnă-iarnă din 2018, patru deputații și-au depus mandatele în legătură cu numirea lor în alte funcții. Este vorba despre deputații din fracțiunea PDM: Marcel Răducan, Raisa Apolschi, Artur Reșetnicov și Corneliu Mihalache.

Marcel Răducan a fost numit de Parlament în funcția de director al Consiliului Concurenței, Raisa Apolschi și Artur Reșetnicov au ocupat fotoliile de judecător la Curtea Constituțională, la fel în urma unei hotărâri de Parlament, iar Corneliu Mihalache a fost ales în urma unui concurs organizat de forul legislativ în funcția de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Locul celor patru în Parlament urmează să fie ocupate de următorii de pe lista electorală a partidelor pe lista cărora au candidat la alegerile parlamentare din toamna anului 2014. Astfel, pentru că Reșetnicov și Mihalache a acces în Parlament pe lista PCRM, locul acestora va fi ocupat de comuniștii Ivan Filimon și Ghenadie Morcov. În locul deputaților Apolschi și Răducan în Parlament vor veni Eleonora Graur și Ghenadie Brașovschi.

În aceste condiții, fracțiunea PDM rămâne cu 40 de deputați în loc de 42, iar fracțiunea comuniștilor va avea 8 deputați.

Mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a a expirat la 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul Parlamentului se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe. În această perioadă, Parlamentul poate adopta legi ordinare, hotărâri, poate organiza audieri, consultări și efectua control parlamentar. 

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Fluxul de știri
0