Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Eurodeputații acuză SUA de dinamitarea relațiilor transatlantice

© AP Photo / Virginia MayoThe US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels
The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Delegația Parlamentului European pentru relațiile UE-SUA a expediat o scrisoare Congresului SUA în care exprimă nemulțumirea față de modul în care Casa Albă își tratează partenerii europeni.

BUCUREȘTI, 9 ian – Sputnik. Membrii delegației Parlamentului European pentru relațiile între UE și SUA au expediat Congresului SUA o scrisoare în care își exprimă îngrijorarea în legătură cu abordordările tot mai dăunătoare ale Casei Albe față de relațiile transatlantice.

Liviu Dragnea - Sputnik Moldova
Politică
Dragnea, mesaj total pentru SUA și UE: "Nu suntem slugile voastre" - Reacție

Recent a devenit cunoscut faptul că Washingtonul a diminuat statutul reprezentanței diplomatice a UE. E vorba de mutarea ambasadorului UE în SUA, David O'Sullivan, în capătul listei diplomaților care reprezintă o prioritate pentru Casa Albă.

Acest lucru a ieșit la iveală în timpul înmormântării fostului președinte american George Bush, în decembrie a anului trecut, când numele diplomatului european a fost numit în ordine cronologică – de la ambasadorul cu cea mai lungă perioadă de ședere, până la cei nou veniți.

„Nu așa sunt tratați partenerii, mai ales că nici Înaltul Reprezentant al UE (Federica Mogherini), nici ambasadorul UE în SUA nu au fost informați oficial despre aceste modificări, așa cum se obișnuiește în practica diplomatică”, se spune în scrisoarea membrilor delegației Parlamentului European, citat de RIA Novosti.

Deputații europeni sunt îngrijorați că liderii SUA numesc UE ca fiind o structură birocratică, “fără a-și ascunde preferințele pentru relațiile bilaterale cu guvernele unor state-membre ale UE și laudă mișcările populiste și naționaliste”.

“Astfel de pași convin puterilor globale concurente și pot duce la o fragmentare mai mare, nu spre o lărgire a cooperării. Împreună putem rezolva problemele transfrontaliere, legate de schimbările climatice, inegalitate economică, digitalizare și terorismul global. Pentru asta trebuie să ne consolidăm reciproc, nu să ne subminăm”, se spune în scrisoare.

Purtătorul de cuvânt al Federicăi Mogherini, Maya Kosyanchich, a declarat că “menținem contactele cu serviciile administrației SUA pentru a înțelege care vor fi consecințele aceste decizii pentru delegația UE la Washington”.

Președintele SUA Donald Trump - Sputnik Moldova
Politică
Mirzaian: Restabilirea relațiilor dintre SUA și UE este imposibilă

Într-un interviu publicat recent de Politico, ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, a declarat că Uniunea Europeană este “o structură europeană arhaică și obstrucționistă”. Potrivit lui, Comisia Europeană este ruptă de realitate și se ocupă de reglementarea a ceea ce nu are nevoie de reglementare sau a ceea ce încă nu s-a întâmplat, sugrumând creșterea economică și inovațiile.

Această declarație a fost făcut de un diplomat de nivel înalt care are ca sarcină normalizarea dialogului între SUA și UE. Iată de ce, în opinia unui șir de observatori, cuvintele lui Sondland pot fi tratate ca o tensionare premeditată a relațiilor bilaterale. Un nivel înalt al tensiunilor demonstrează și afirmația președintelui pro-american al Consiliului UE, Donald Tusk, care în mijlocul disputelor comerciale între SUA și UE, a declarat în mai 2018 – “cu așa prieteni nici de dușmani nu ai nevoie”.

Fluxul de știri
0