Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mirzaian: Restabilirea relațiilor dintre SUA și UE este imposibilă

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisPreședintele SUA Donald Trump
Președintele SUA Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Ghevorg Mirzaian consideră că, la momentul actual, SUA și UE nu au găsit soluții de compromis pentru un șir de probleme, fapt ce reduce la zero posibilitatea reluării relațiilor dintre parteneri.

CHIȘINĂU, 27 iulie — Sputnik. Anterior, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și Donald Trump, președintele SUA, au avut o întrevedere la Washington în scopul lansării unei noi faze a relațiilor dintre UE și SUA, comunică RIA Novosti cu referire la declarația comună a UE și SUA.

„Ne-am întâlnit la Washington pentru lansarea unei noi faze a relațiilor dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, a fazei de strânsă prietenie, de relații economice puternice convenabile pentru ambele părți, relații de cea mai bună activitate în comun pentru securitatea și prosperitatea globală, pentru combaterea împreună a terorismului", se spune în comunicatul difuzat de Comisia Europeană.

Potrivit lui Ghevorg Mirzaian, doctor în departamentul politologie de la Universitatea de Finanțe de pe lângă Guvernul Federației Ruse, relațiile dintre SUA și UE nu pot fi calificate ca fiind unele dintre aliați, în condițiile în care președintele american spune direct că UE este adversarul SUA. Conflictul s-a agravat din cauza că Europa a refuzat să accepte argumentele lui Donald Trump enunțate de către acesta de pe pozițiile celui mai puternic.

Drapelele României, NATO, UE și SUA - Sputnik Moldova
Sputnik: Previziunile despre conflictul SUA-UE s-au adeverit

„Statele Unite au conlucrat cu Europa după principiul: „noi suntem imperiul, noi plătim bani pentru loialitate". SUA erau cele care deschideaa piața, realizau proiecte legate de relațiile internaționale, își asumau rolul de lider într-un șir de conflicte din care nu aveau nimic de câștigat; adică cheltuiau resurse enorme de dragul liderismului. Europei îi conveneau toate acestea, deoarece americanii îi ofereau o protecție militară. Acum Trump zice că perioada „pe gratis" a luat sfârșit și că, pentru tot ce vor face SUA pentru europeni, aceștia vor trebui să plătească prin diferite mijloace, în proiecte diferite. Ceea ce Europa nu acceptă.

Drept răspuns, Trump o critică nu atât în culise, cât în public, numind-o cu cuvinte urâte", menționează Mirzaian.
În opinia politologului, la momentul dat lipsesc condițiile pentru restabilirea strânselor relații de odinioară între aliați, în pofida dorinței acestora.

„Este imposibilă reluarea relațiilor fără ca părțile să găsească un compromis… Eu nu văd astăzi acest compromis. Există poziția Germaniei, poziția Franței, poziția SUA. Atât timp cât nu se vor înțelege în privința problemelor comerciale, militare, cât nu vor găsi, într-o anumită măsură, un compromis în privința problemei cu Rusia, nu poate avea loc nici un fel de relansare a relațiilor", a rezumat Mirzaian.

Fluxul de știri
0