CHIȘINĂU, 7 ian – Sputnik. Cinci miniștri și un vicepremier din Guvernul Pavel Filip vor fi înlocuiți. Asta deoarece ei candidează pentru funcția de deputat la alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 24 februarie atât pe circumscripția națională, cât și pe circumscripțiile uninominale.
Astfel, din cele nouă ministere din Guvern, cinci vor rămâne fără miniștri. Este vorba despre MAI condus de Alexandru Jizdan, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale condus de Silvia Radu, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în frunte cu Nicolae Ciubuc, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării condus de Monica Babuc și Ministerul Economiei și Infrastructurii condus de Chiril Gaburici.
Totodată, unul din cei doi vicepremieri din Guvernul Filip și anume Cristina Lesnic candidează pe circumscripția națională. Toți cei șase membri de Guvern dar și premierul Pavel Filip candidează la alegeri pe lista PD.
Toți cei cinci miniștri trebuie să-și suspende activitatea în funcția pe care o dețin din momentul înregistrării în calitate de candidați electorali. Atribuțiile acestora în Guvern vor fi preluate de secretarii generali de stat.
Unele persoane ar putea fi amendate în ziua alegerilor>>>
Astfel, atribuțiile lu Alexandru Jizdan la MAI urmează să fie preluate de secretarul general de stat Simion Carp, atribuțiile lui Nicolae Ciubuc la MADRM vor fi preluate de Iurie Ușurelu. Iulia Costin va prelua atribuțiile ministrului Economiei, iar Igor Șarov va prelua atribuțiile ministrului Culturii. Atribuțiile Silviei Radu la Ministerul Sănătății vor fi transmise secretarului general de stat, Boris Gîlca.
Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, își va transmite atribuțiile șefului Biroului politici de reintegrare, Marian Gherman.
Potrivit Codului Electoral, premierul nu este obligat să-și delege atribuțiile pe perioada campaniei electorale.
Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale.
În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.