Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Surprize la CEC: Motivul pentru care o decizie importantă a fost amânată pentru o altă zi

© Sputnik / Rodion ProcaMembrii CEC
Membrii CEC - Sputnik Moldova
Abonare
Opiniile membrilor Comisiei Electorale Centrale s-au divizat astăzi, atunci când au discutat subiectul înregistrării Partidului Politic ”ȘOR„ în cursa electorală.

CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a amânat astăzi, 3 ianuarie, înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 din partea Partidului Politic „ȘOR”. Motivul: formațiunea nu a respectat procedurile, conform statutului său politic, în ceea ce privește desemnarea candidaților.

ЦИК - Sputnik Moldova
Societate
Alegerile parlamentare din februarie: Primii concurenți în circumscripția națională

Președintele CEC, Alina Russu, a declarat că membrii comisiei vor reveni la acest subiect la una din ședințele următoare, imediat ce vor fi clarificate competențele președintelui partidului de a aproba și de a înainta organelor electorale candidaturile pentru funcțiile eligibile.

Din cei șapte membri prezenți astăzi la ședința CEC, patru au votat pentru, doi s-au abținut, iar unul a votat împotrivă.

”Hotărârea nu a întrunit numărul necesar de voturi. Dar suntem în perioada de depunere a actelor, până la 24 ianuarie. De aceea neconformitățile identificate pot fi înlăturate. Nu s-au respectat procedurile, conform statutului politic, în ceea ce privește desemnarea candidaților și cine aprobă lista candidaților. Formațiunea poate corecta aceste erori și veni cu o altă cerere. La următoarea ședință acest subiect va fi examinat”, a declarat Russu.

Președintele CEC a precizat că, în mare parte, formațiunea a respectat toate prevederile legale la pregătirea și depunerea dosarului la CEC pentru a fi înregistrată în calitate de candidat la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripția națională.

”În mare parte, noi nu avem obiecții. Au fost depuse toate documentele: și  declarațiile de consimțământ, și declarațiile de avere și cu privire la conflictele de interese, și certificatele de integritate”, a declarat Russu.

Lista electorală a Partidului Politic „ȘOR”, depusă la CEC pentru a fi înregistrată în circumscripția națională, are 51 de candidați.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat, pe 2 ianuarie, primii patru concurenți electorali în circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Este vorba despre Partidul Democrat din Moldova cu 53 de candidați; Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 54 de candidați; Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” – 54 de candidați și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cu 41 de candidați.

Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Alegătorii vor putea adresa direct întrebări despre scrutinele din 24 februarie

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Fluxul de știri
0