Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce au făcut deputații moldoveni timp de patru luni în Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 14.12.2018
Заседание Парламента 14.12.2018  - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor statistice prezentate de Parlament, în patru luni ale sesiuni de toamnă-iarnă au fost votate 114 acte legislative. În această perioadă, deputații au acceptat 16 cereri de demisii și numiri în funcție.

CHIȘINĂU, 2 ian – Sputnik. În sesiunea de toamnă 2018, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 144 de acte legislative. Datele se conțin în bilanțul statistic al sesiunii ordinare de toamnă a Parlamentului pentru anul trecut.

Dintre acestea, 114 au fost legi, iar 30 – hotărâri. Parlamentul a adoptat, în sesiunea de toamnă 2018, 110 legi organice, trei legi ordinare și o lege constituțională. Totodată, în cazul hotărârilor, 16 au fost de numire și eliberare, nouă hotărâri cadru și cinci acte de modificare și completare.

Местные выборы 2018  - Sputnik Moldova
Societate
CEC a adoptat o decizie importantă pentru cei care vor să devină deputați

În lectura I, Parlamentul a aprobat 116 proiecte de acte legislative. De asemenea, trei legi au fost reexaminate de către deputați, Parlamentul menținându-și votul asupra acestora.

Sesiunea de toamnă a Parlamentului a început pe data de 3 septembrie 2018 și s-a încheiat pe 14 decembrie. Potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Aceasta a fost ultima sesiune de toamnă a Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XX-a, mandatul căruia a expirat la 30 noiembrie 2018.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Fluxul de știri
0