CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit astăzi locul şi timpul primirii documentelor necesare pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția națională.
CEC a stabilit că documentele pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în circumscripția națională se vor depune din partea solicitanților colectivi în ziua de 26 decembrie, de la ora 10:00 până la ora 16:00, și pe data de 27 decembrie, între orele 9:00 și 16:00. În primele zile setul de acte va fi depus pe două adrese diferite.
În prima etapă, reprezentantul solicitantului colectiv va prezenta setul de acte la sediul CEC. În a doua etapă, candidatul la funcția de deputat va depune personal Declarația privind consimțământul de a candida la sediul Palatului Republicii din Chișinău.
Președintele CEC, Alina Russu, a explicat că acest lucru se face pentru a asigura un proces transparent și profesionist de depunere a dosarelor de către candidați. Potrivit estimărilor CEC, anume în primele zile de depunere a dosarelor se atestă o prezență masivă a candidaților și reprezentanților acestora.
În continuare, din data de 28 decembrie 2018 și până la data de 24 ianuarie 2019, dosarele vor fi depuse doar la CEC.
”Începând cu ziua de 28 decembrie 2018 și până la data de 24 ianuarie 2019, ultima zi de depunere a documentelor în vederea înregistrării în competiția electorală, documentele se vor depune la sediul CEC. Excepția vor face zilele de 1 și 7 ianuarie”, a declarat președintele CEC, Alina Russu.
Candidații pentru funcția de deputat pe circumscripțiile uninominale vor fi înregistrați de Consiliile Electorale de Circumscripție, care au fost constituite astăzi de CEC.
CEC a aprobat astăzi și componența Comisiei de tragere la sorți a numărului de înregistrare a candidaților.
Alegeri parlamentare: Unde va fi amplasată camera video în secțiile de votare>>>
Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.
Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.
”Astfel, alegătorii vor primi patru buletine de vot: două buletine pentru alegerile parlamentare, pentru circumscripția națională și uninominală, și două – pentru referendumul republican consultativ”, a explicat președintele CEC.
În bugetul de stat pentru anul viitor, pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 24 februarie sunt prevăzuți 110 204 400 de lei. Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. Suma alocată pentru organizarea plebiscitului se ridică la 10,16 milioane de lei.