CHIȘINĂU, 2 ian – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat astăzi, 2 ianuarie, primii patru concurenți electorali în circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
Este vorba despre Partidul Democrat din Moldova cu 53 de candidați; Partidul Politic “Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 54 de candidați; Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS” – 54 de candidați și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova cu 41 de candidați.
Discuții aprinse în cadrul ședinței CEC a provocat lista electorală prezentată de Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”. În lista acestui concurent sunt incluși doi membri ai unui partid care nu face parte din acest bloc. Este vorba despre liberal-democrații Maria Ciobanu și Ion Terguță. Din această cauză, unul din membrii CEC și anume Iurie Ciocan a votat împotrivă, urmând ca în termen de 24 de ore să prezinte o opinie separată la această hotărâre a CEC.
De asemenea, membrii CEC au înregistrat simbolurile electorale pentru imprimare în buletinele de vot, au confirmat reprezentanții cu drept de vot consultativ și persoanele responsabile de finanţe (trezorierii) ai respectivilor concurenți electorali.
Tot astăzi, CEC a stabilit pentru fiecare concurent electoral la alegerile parlamentare în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale, cât și pentru fiecare participant la referendumul republican consultativ în circumscripția națională, câte un număr de cel mult 15 persoane de încredere.
Persoanele de încredere îi ajută pe concurenţii electorali la desfăşurarea campaniilor electorale ale acestora, fac agitaţie electorală în favoarea lor şi le reprezintă interesele în relaţiile cu autorităţile publice, cu alegătorii, cu consiliile şi birourile electorale.
Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.
Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.