Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegeri parlamentare: secțiile de votare vor fi constituite până la 19 ianuarie

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы 2018
Местные выборы 2018  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Electorală Centrală a constituit consiliile electorale de circumscripție uninominale și a stabilit data limită de constituire a secțiilor de votare și birourile electorale.

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit, în cadrul ședinței de astăzi, 21 decembrie,  51 de consilii electorale de circumscripţie uninominale pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Consiliile Electorale de Circumscripție urmează să-şi aleagă din rândul lor, prin vot secret, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul, respectând echilibrul de gen. După această procedură, consiliile vor face publică informaţia privind locul, data şi ora primirii documentelor de înregistrare a concurenților electorali.

Местные выборы 2018  - Sputnik Moldova
Societate
CEC a adoptat o decizie importantă pentru cei care vor să devină deputați

Prin hotărârea sa, CEC a pus în sarcină consiliilor electorale crearea până la 19 ianuarie 2019 a secțiilor de votare și până la 29 ianuarie 2019 a birourilor electorale ale secțiilor de votare.

În total, la alegerile din 24 februarie vor fi deschise 2075 de secții de votare.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale.

Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul>>>

În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Fluxul de știri
0